Direct naar artikelinhoud

Het tijdperk Buysse - De Graeve in een notendop

2000

Paul Buysse keert na een jarenlange loopbaan in het buitenland terug naar België. Hij wordt de eerste niet-familiale voorzitter bij Bekaert. De omzet van Bekaert bedraagt 1,7 miljard euro.

2002

Raf Decaluwé, gedelegeerd bestuurder bij Bekaert, wordt ontslagen. Buysse weet het duo Julien De Wilde en Bert De Graeve aan te trekken. De Wilde komt van Alcatel om CEO te worden, De Graeve vertrekt bij de VRT om CFO te worden bij de groep.

2004

Bekaert jaagt een schokgolf door België door de verkoop van haar afdeling draadafsluitingen. De roots van het eeuwenoude Bekaert liggen immers in de productie van prikkeldraad, dat voortaan als een apart bedrijf verder gaat als Betafence.

2005

Julien De Wilde gaat met pensioen, en wordt aan de top van het bedrijf opgevolgd door Bert De Graeve. Al van bij de aanstelling van het duo had voorzitter Paul Buysse dit scenario voor ogen, om de continuïteit te verzekeren.

2010

De resultaten en de beurskoers van Bekaert worden onder invloed van de Chinese zaagdraadactiviteiten opgepompt tot historische hoogte. De omzet komt uit op 3,2 miljard euro.

Bert De Graeve wordt door Trends uitgeroepen tot manager van het jaar.

2011

In de zomer van 2011 komt er een abrupt einde aan de hausse, nadat de Chinese markt voor zonnepanelen in elkaar klapt. Het aandeel, dat op zijn hoogtepunt bijna 87 euro waard is, dondert van zijn voetstuk. Vandaag noteert het aandeel aan 29 euro.

2012

Bekaert zet orde op zaken, en kondigt een besparingsplan aan ten belope van 100 miljoen euro. De herstructurering kost wereldwijd zowat 2.000 banen. Het bedrijf duikt 197 miljoen euro in het rood.

2013

De zwarte bladzijde wordt omgeslagen, en de eerste tekenen van herstel voor Bekaert duiken op. Er wordt met 24 miljoen euro een bescheiden winst geboekt.

2014

Bekaert neemt de staalkoordactiviteiten over en zal op lange termijn staalkoord leveren aan de bandenfabrieken van Pirelli. Verwacht wordt dat de overname goed is voor een jaarlijkse meeromzet van zo'n 300 miljoen euro.

Op de algemene vergadering van mei wordt Bert De Graeve aangesteld als voorzitter. Hij volgt Paul Buysse op, die met pensioen gaat. De Brit Matthew Taylor wordt de nieuwe CEO.