Direct naar artikelinhoud

Imam ‘Ground Zero-moskee’ bestrijdt radicalisme

Feisal Abdul Rauf, de imam achter het geplande islamitisch centrum nabij Ground Zero, staat bekend als iemand die bruggen wil bouwen naar andere groepen. Als hij de controverse opzoekt, dan is dat om zich uit te spreken tegen elke vorm van extremisme.

Naar aanleiding van de ophef over zijn islamitisch gemeenschapscentrum, het Cordoba House, publiceerde Rauf deze week een open brief. Net daarvoor verbleef hij twee maanden in het buitenland, waarvan de laatste twee weken in het Midden-Oosten waar hij met steun van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken toespraken gaf over het belang van samenwerking tussen de verschillende religies. Rauf schreef verbaasd te zijn “hoe de controverse de aandacht trok van de Amerikanen en iedereen die hij ontmoette op zijn reizen”. “Het niveau van aandacht weerspiegelt de mate waarin mensen zich zorgen maken over de zeer Amerikaanse waarden die ter discussie staan: de erkenning van de rechten van anderen, tolerantie en vrijheid van eredienst,” stelde hij, om meteen zijn critici gerust te stellen. “Mijn levenswerk is gefocust op het bouwen van bruggen tussen religieuze groepen. Nooit eerder was dat zo belangrijk als nu.”

Rauf maakt zich sterk dat zijn gemeenschapshuis nabij Ground Zero er dan ook zal komen. “We zullen dit doen met steun van downtown Manhattan, overheden op alle niveaus en leiders van het gehele religieuze spectrum die onze partners zullen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is, om vele redenen.”

Rauf: “Of het nu de politieke conflicten tussen Israëli’s en Palestijnen zijn, of het bouwen van een gemeenschapscentrum in Manhattan, moslims en leden van alle geloofsgemeenschappen moeten samenwerken als we ooit willen slagen in het kweken van wederzijds begrip en vrede.”

Rauf benadrukt dat het Cordoba House een gedeelde ruimte is voor gemeenschapsactiviteiten, zoals een zwembad, klaslokalen en een speelruimte voor kinderen. “Er zullen gescheiden gebedsruimtes zijn voor moslims, christenen, joden en mannen en vrouwen van andere religies. Het centrum zou ook een eucumenisch gedenkteken krijgen dat opgedragen is aan de 9/11-slachtoffers.” Rauf wenst in dialoog te treden met de 9/11-nabestaanden. “Het is altijd ons doel geweest om een centrum van vereniging en genezing te maken.” Dat president Obama en burgemeester Michael Bloomberg zich uitspraken voor het centrum, noemt Rauf een belangrijk signaal. “Ik zag op mijn reis hoe hun woorden en acties een enorme impact hadden op de moslims in de straat en op moslimleiders. Het was treffend: een christelijke president en een joodse burgemeester uit New York steunen de rechten van moslims.”

Toegeven aan de radicale christelijke critici zou volgens Rauf de islamistische radicalen in de kaart spelen. “Het paradigma van een clash tussen het Westen en de moslims zal dan voortduren, zoals het in de laatste decennia gebeurde tegen een verschrikkelijke prijs.” De 9/11-daders, islamistische extremisten van Al Qaida, noemde hij in juli “niet representatiever voor de islam dan abortuskliniek-bommenlegger Eric Rudolph voor het christendom.”

Rauf behoort tot het soefisme, een mystieke, tolerante, strekking van de islam, die altijd met woorden heeft gestreden tegen extremisten zoals de taliban of Al Qaida. Geboren in een Egyptische familie in Koeweit studeerde Rauf in Groot-Brittannië, Maleisië en de VS. Sinds 1990 leidt hij de Masjid al-Farahmoskee in Manhattan. Samen met zijn vrouw stichtte Rauf in 1990 de American Society for Muslim Advancement, die zich inzet voor dialoog en vrouwenrechten. (MR)