Direct naar artikelinhoud

'Genoeg bespaard op sociaal beleid'

Onenigheid over het veiligheidsbeleid na de verhoogde terreurdreiging stelt de relaties tussen regeringspartijen CD&V en N-VA op de proef. Extra middelen voor veiligheidsdepartementen mogen niet ten koste gaan van sociaal beleid, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. N-VA waarschuwt om de begrotingscontrole van maart niet nog moeilijker te maken.

Moeten er in deze tijden van besparingen toch meer middelen vrijgemaakt worden voor veiligheidsdiensten? Na de verhoogde terreurdreiging in ons land engageerde premier Charles Michel (MR) zich daartoe. Regeringspartner CD&V gaat nu enigszins op de rem staan.

"Er ligt nog een enveloppe van 300 miljoen voor nieuwe uitgaven. Het lijkt me logisch dat een groot deel daarvan naar de veiligheidsdiensten gaat", zegt Wouter Beke. Maar: "Wie vraagt om meer, moet beseffen dat dat een heikele klus wordt. Wat ons betreft, is er in het sociaal beleid geen marge voor bijkomende inspanningen. Na de maatregelen die we al genomen hebben in de sociale zekerheid, lijkt het mij niet mogelijk om daar nog eens extra te gaan saneren."

De uitspraak lijkt vooral gericht te zijn aan N-VA. Haar ministers, Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Steven Vandeput (Defensie), zijn bevoegd voor politie en leger en zijn nadrukkelijk vragende partij voor meer middelen, met de volle steun van voorzitter Bart De Wever.

Bij De Wever wordt kort maar scherp gereageerd op Beke. "We nemen akte van de uitlatingen. Wij achten het raadzaam om niet al te toeterend met verklaringen naar een moeilijke begrotingscontrole te gaan." Open Vld onthoudt zich van commentaar, evenals premier Michel zelf.

Het veiligheidsbeleid zet de relaties tussen coalitiepartners N-VA en CD&V nog meer onder druk. Dat blijkt ook uit de prikken die Wouter Beke uitdeelt aan N-VA en haar nadruk op repressief beleid. "Roepen om para's in het straatbeeld creëert een grote illusie van veiligheid. Als er een acuut dreigingsniveau is, ben ik bereid de inzet van militairen in de steden te aanvaarden. Maar het is niet met de inzet van dertig para's op een paar belangrijke punten in de stad dat alle problemen de wereld uit geholpen zijn. Het zal nooit een soort algemene maatregel worden die altijd kan ingeroepen worden, zoals in sommige van onze buurlanden."

► Zeno, 20-23