Direct naar artikelinhoud

King Rooney in Jan Breydel

Een geblokt ventje heerste. Zijn hattrick is er een voor de archiefdoos van Club Brugge. In Jan Breydel doorprikte Wayne Rooney (29) de laatste hoop van blauw-zwart op de Champions League. Club mag wel aantreden in de Europa League.

Zowat halverwege de eerste helft wipte Wayne Rooney met al zijn talent een subtiel steekballetje van Memphis Depay over doelman Sinan Bolat (0-1). Het doek viel over Club Brugge. Rooney wordt in oktober 30. Geboren in Croxteth, Liverpool, zag hij inmiddels de hele wereld. Een winderige en natte woensdagavond in augustus in Jan Breydel maakt zo'n jongen niet gek meer.

Er heerste niet eens een uitzinnige sfeer. Een mooie tifo, dat nog wel, maar in West-Vlaanderen zijn de mensen nuchter; mirakels in de sport zijn vaak een uitvindsel van de media. Toen zijn jongens na het doelpunt naar hun helft sloften, stak Louis van Gaal zijn duim op naar Rooney.

Humorfestival

Michel Preud'homme wilde het proberen met De Sutter in de spits, Bolingoli en Diaby op de vleugels en daarachter een mikmak van jongens die uit vorm zijn (Vázquez) of de tweede keuze (Claudemir, De fauw, Casteletto). Een vroege schuchtere poging van De Sutter deed de harten sneller bonzen van de grootste optimisten in het stadion, maar al snel bleek dat United voldoende geïnspireerd was om genoeg te lopen zonder bal, zodat het uitvoetballen geen probleem kon zijn. Club was eraan voor de moeite. Temeer daar achterin het viertal Casteletto, De fauw, Duarte en De Bock kunnen meedingen naar de prijzen op het Humorfestival in Montreux.

Rooney werd in zijn revue bijgestaan door Juan Mata, een Spaanse ballerina, en Memphis Depay, een nieuwe prins van Oranje. Het werd pijnlijk toen Herrera er 0-4 van maakte. Op dat moment zat Víctor Vázquez al in de dug-out. Preud'homme had hem gewisseld voor Hans Vanaken. Aan de zijlijn passeerde Vázquez zijn trainer zonder een hand te schudden. Op naar Saudi-Arabië?

Dit verhaal is de kroniek geworden van een aangekondigde uitschakeling. Te weinig talent, te weinig persoonlijkheid, te weinig van alles bij Club Brugge om de wereld van Manchester United te verzetten.