Direct naar artikelinhoud

'Klachten over huiswerk ernstig nemen'

Uit onderzoek blijkt dat Vlaamse jongeren zich redelijk goed in hun vel voelen. Maar we moeten ook kijken naar wat niet goed zit, vindt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. 'De klachten over huiswerk worden onterecht weggelachen.'

Het gaat best goed met de Vlaamse jeugd. Bij een bevraging van ruim 5.000 negen- tot elfjarigen zegt driekwart (zeer) gelukkig te zijn. Een interessant onderzoek, zegt Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. "Omdat het om jonge kinderen gaat. Naar hun mening wordt niet vaak gevraagd. Van oudere tieners weten we veel meer. Ook voor hen geldt dat de groep die zich niet zo goed voelt relatief klein is. Met het overgrote deel gaat het behoorlijk goed. Ze vallen weleens, maar ze hebben een veilige plek en kunnen weer opstaan."

Toch geeft ruim 8 procent van de kinderen zichzelf een vijf of minder voor geluk.

"Bij oudere kinderen gaat het zelfs om 20 procent. Het is niet verwonderlijk dat deze groep in de oudere leeftijdscategorie iets groter is. Ze zitten in een moment van hun ontwikkeling waar ze iets meer met zichzelf overhoop liggen. Deze kinderen zijn nog relatief jong. Het gaat hier vermoedelijk om een maatschappelijk kwetsbare groep.

"We hoeven daar niet over te panikeren, wel moeten we de individuele gevallen ernstig nemen. Kijk naar de Vlaamse cijfers voor kinderarmoede, het aantal kinderen met een depressie of in de geestelijke gezondheidszorg. De verschillen tussen kinderen onderling kunnen groot zijn, dat vraagt telkens om gepaste antwoorden. En we mogen niet onderschatten in welke precaire omstandigheden sommige kinderen leven."

Met welke verhalen stappen deze kinderen naar het Kinderrrechtencommissariaat?

"Bij jonge kinderen gaat het vaak om problemen bij een vechtscheiding. Ze zijn het dan niet eens met de afspraken die tussen ouders gemaakt worden, of vinden dat ze te weinig gehoord worden.

"Ook krijgen we ongeveer één zware pestklacht per week. Dat is veelzeggend. Wij zijn niet de eerste instantie om pesten aan te pakken. Dat betekent dat er vermoedelijk al diepe wonden zijn. Ook op jonge leeftijd, jammer genoeg. We zien dat pesten in het algemeen wat afneemt, maar dat het aantal zware gevallen redelijk constant blijft."

Opvallend: kinderen die lang met huiswerk bezig zijn, voelen zich minder goed.

"De scholierenkoepel heeft dat onlangs opnieuw aangekaart. Uit dit onderzoek blijkt toch dat deze klachten onterecht worden weggelachen. Je zit al een hele dag op school, wie veel tijd moet besteden aan huiswerk heeft amper tijd om iets anders te doen.

"Bovendien geven nog veel scholen stof mee waar ze in de klas niet aan toe komen. Dat legt een grote druk op een bepaalde groep kinderen, zij die altijd maar achterna moeten hollen. We zien dat vooral kinderen uit de lagere sociaaleconomische klasse het moeilijker hebben met veel huiswerk, omdat zij thuis minder ondersteuning krijgen."

Dik 20 procent geeft zichzelf voor geluk een topscore van tien. Is onderzoek bij jonge kinderen wel betrouwbaar?

"Je kunt bij nog veel jongere kinderen ook goed onderzoek doen. Het maakt mij vooral gelukkig dat er zo veel erg enthousiaste kinderen zijn."