Direct naar artikelinhoud

Tegen Cech scoorde Messi nog nóóit. Nu wel?

Wie maakt Barcelona wat? Arsenal? Er is niemand die écht gelooft in de kansen van de Gunners tegen Barça in de achtste finale van de Champions League. Of het zou Petr Cech moeten zijn. In zes duels met Lionel Messi kon de Argentijn hem nog niet één keer vloeren.

Elke held heeft één zwakke plek, ook het kleine genie van Barcelona dus. In zes confrontaties met de Tsjechische doelman wist Messi geen enkele keer te scoren. Geen enkele doelman ter wereld hield Messi al langer van een doelpunt. Júlio César is een eervolle tweede. Hij hield de Vlo vijf wedstrijden van een goal, drie keer met Inter en twee keer met Brazilië tegen Argentinië.

Het meest memorabele duel tussen Cech en Messi kwam er in de halve finales van de Champions League in 2012. Cech, toen nog bij Chelsea, schakelde Barcelona uit op weg naar de finale. In Camp Nou verdedigden de Blues een 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd. Halfweg balanceerde Chelsea op de rand van de uitschakeling. 2-0 in het krijt én met een man minder na de rode kaart voor Terry. Oog in oog met Cech trapte Messi een strafschop op de lat, het sleutelmoment in een onwaarschijnlijke ommekeer. Uiteindelijk won Chelsea dat seizoen ook de Champions League.

Het is alvast één statistiek waaraan Arsenal zich vanavond kan optrekken tegen Barça. "Het is wel een leuk gegeven", zei Cech. "Ik denk niet dat er veel spelers zijn die zó vaak tegen Messi hebben gespeeld en hem elke keer het scoren konden beletten. Maar van mij mag Messi straks een hattrick scoren, zolang wij maar doorgaan naar de volgende ronde."

Kopbalspecialisten

Ondertussen lijkt Bayern München in de Bundesliga alweer met sprekend gemak op weg naar de titel. Neen, de échte uitdaging voor de ploeg uit Beieren ligt in de Champions League. Vandaag begint daar het echte werk met een trip naar Turijn, waar Juventus wacht. "We kampen met blessures, maar dat mag geen excuus zijn", vertelde Guardiola. Boateng, Badstuber, Martínez, allen zijn ze out. Daardoor starten Alaba en Kimmich allicht centraal achterin. "We hebben amper lengte achterin, het zal er dus op aankomen om zo weinig mogelijk stilstaande fases weg te geven. Met Pogba, Khedira en Bonucci hebben zij drie geweldige kopbalspecialisten in huis."

Champions League 1/8ste finale (heen)

Arsenal-Barcelona

20.45 uur op 2BE / Proximus TV

Juventus - Bayern München

20.45 uur op Proximus TV