Direct naar artikelinhoud

Vakbonden naar rechtbank voor flexi-jobs

De vakbonden stappen naar het grondwettelijk hof om de flexi-jobs in de horeca aan te vechten. Het systeem creëert tweederangswerknemers, vinden ze. Maar de flexi-jobs zijn wel een succes: een goede maand na de lancering waren er al zo'n 4.000.

In de horecasector bestaat sinds 1 december 2015 een nieuwe vorm van tewerkstelling: de flexi-job. Die maakt het werkgevers gemakkelijker om extra personeel in te zetten. Voor overuren is het brutobedrag gelijk aan het nettobedrag. Werknemers houden zo meer over en werkgevers moeten op die overuren geen toeslagen voor zon- en feestdagen meer betalen. Dat moet de werknemers die nu massaal in het zwart bijklussen stimuleren om voor een 'witte' job te kiezen. Een goede maand na de invoering waren er al 4.000 flexi-jobs. Volgens Staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) kunnen dat er tegen deze zomer meer dan 10.000 zijn. Door het succes pleit zijn partij voor een uitbreiding van het systeem naar andere sectoren.

Goedkope handjes

De vakbonden zijn fel gekant tegen de flexi-jobs. Ze beslisten gisteren om gerechtelijke stappen te ondernemen. "Tegen eind maart willen we naar het Grondwettelijk Hof stappen om de flexi-jobs aan te vechten. De beslissing is nog niet helemaal rond, maar de kans is wel heel groot", zegt Alain Detemmerman van ABVV-Horval. "Mensen met een flexi-job worden tweederangswerknemers, die niet dezelfde rechten hebben bij ziekte, arbeidsongevallen, werkloosheid, enzovoort. Ze hebben ook geen dubbel vakantiegeld. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

Bovendien dreigen de flexi-jobs de gewone tewerkstelling te verdringen, zegt Detemmerman. "Flexi-jobs zijn een stuk goedkoper, waardoor werkgevers voor die vorm van tewerkstelling gaan kiezen. Goedkope handjes, noemen ze dat in Nederland. Wat ons nog het meest verontrust, is dat Open Vld het systeem wil uitbreiden naar alle sectoren. En dat is slecht nieuws voor iedereen. Dan kan elke job worden vervangen door een flexi-job."

In de komende weken en maanden bekijken de advocaten van de vakbonden welke juridische argumenten kunnen worden verzameld om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.