Direct naar artikelinhoud

Elegante achteloosheid

cd klassiek

door stephan moens

William Lawes: Consort SetsHHHHI

Hespèrion XXI, Jordi SavallAlia Vox AV 9823 (2 cd's)

De Engelse muziek voor gambaconsort is al vaker, en terecht, vergeleken met de literatuur voor strijkkwartet. Als die vergelijking opgaat, dan is William Lawes de Schubert van het genre. Vroeg gestorven (door een kogel in het beleg van Chester), een romantische geest en een gedurfde, moderne stijl, die alle verworvenheden van de traditie integreert.

Jordi Savall is al een tijdje bezig met de opname van de essentiële werken van de Engelse gambaliteratuur en deze aflevering is zeker een hoogtepunt in de reeks. In de eerste plaats omdat de muziek op een onwaarschijnlijk hoog niveau geleerdheid, elegantie, melancholie en gewaagdheid combineert, maar ook omdat het gamba-ensemble ze met een soort sprezzatura speelt, met die "achteloosheid waarmee men verbergt hoe knap men is en de indruk wekt dat niets wat men doet of zegt moeite kost". Op sommige momenten gaat dat erg ver en worden ook daar nog zinnen elegant neergelegd waar je een 'romantischere', schrijnendere dictie zou verhopen maar dat is wellicht een erg postnegentiende-eeuwse eis.

Je zou kunnen discussiëren over de legitimiteit van de bezetting van de twee bovenstemmen in de 'Consort Sets in Six Parts' met violen, maar enerzijds is het erg goed gedaan en anderzijds waren gambisten en violisten destijds in Engeland vaak dezelfde mensen. Een zeer mooie plaat.