Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse boefjes komen tot inkeer in Antwerpen

Binnenkort start een project waarbij jonge buitenlandse delinquenten een tijdje in Antwerpen komen werken om weer op het rechte pad te geraken. Omgekeerd zullen ook jongeren uit de Scheldestad waarmee het mis dreigt te gaan in het buitenland tot bezinning kunnen komen. Een Deens project met vertakkingen over heel Europa heeft de aandacht getrokken van schepen van Onderwijs en Jeugdbeleid Kathy Lindekens (SP.A). Ze hoopt het hele plan in de volgende maanden startklaar te krijgen.

Antwerpen

Van onze medewerkster

Kim Herbots

Toen in 1993 een vriend van de toen negentienjarige Ronni Abergel tijdens een handgemeen in een café in Kopenhagen neergestoken werd, besloot hij om samen met enkele vrienden een beweging tegen geweld op te richten. Hun eerste wapenfeit was een grootse 'fuif tegen geweld'. Op één avond tijd sloten 750 mensen zich aan bij hun actie. Ondertussen is het initiële clubje van vijf gegroeid tot 30.000 leden. Abergel zelf is nu hoofd van de cel jeugdcriminaliteit van de Deense preventieraad.

"We hebben gemerkt dat jongeren van volwassenen niet aannemen dat geweld niet deugt", zegt Abergel, die door Lindekens naar Antwerpen is gehaald voor de eerste gesprekken over de samenwerking. "Zo'n boodschap moet van de jongeren zelf komen. Daarom hebben we in Denemarken een netwerk opgebouwd van jongeren die andere jongeren motiveren om geen geweld te gebruiken. We zijn gestart in 1993 en tot 1998 zijn onze criminaliteitsstatistieken gedaald. Nu zitten we al een tijdje status quo en, om eerlijk te zijn, zien we wel dat de misdaden zwaarder worden. Toch werkt het systeem. Zo hebben we al jaren geen moordpartij onder jongeren meer gehad. Toen we begonnen, hadden we er twee op twee maanden tijd."

Nu Abergels actie in Denemarken volledig bekend is en steun en werkingsmiddelen van de regering krijgt, leek het hem tijd om ook de rest van Europa in te schakelen. "In heel wat landen bestond er al iets dergelijks", zegt Abergel. "Wij hebben de krachten nu gebundeld. Op dit moment werken we samen met organisaties in een dertigtal landen, van Malta over Spanje tot IJsland. Hopelijk wordt er in Antwerpen ook iets opgericht en kunnen ze in ons netwerk stappen. Het doel van de internationalisering is om jongeren die op het verkeerde pad dreigen terecht te komen eventjes de mogelijkheid van een time-out te bieden. Ze worden uit hun omgeving weggehaald en voor zes à twaalf maanden naar een buitenlandse partner gestuurd. Daar werken ze mee aan een of ander sociaal project. We laten ze niet aan hun lot over. De eerste weken gaat er een begeleider mee en ter plekke wordt een mentor aangewezen. Het gaat niet om zware criminelen maar eerder om delinquenten. De financiering van het hele project is in handen van de EU."

Lindekens kwam op het idee omdat heel wat Antwerpse jongeren haar benaderden met de vraag om iets positiefs te doen. Momenteel voert ze gesprekken met allerlei groepen. Binnen enkele maanden zou een dergelijke groepering in Antwerpen opgestart moeten worden. Die jongeren gaan dan naar Denemarken om daar de technieken te leren om andere jongeren te motiveren geen geweld te gebruiken. Zodra dat op poten staat, zou ook de uitwisseling van start kunnen gaan. Dat zou overigens op vrijwillige basis gebeuren. Het parket zal een jeugdige delinquent voor de keuze stellen: ofwel de klassieke procedure ofwel het nieuwe model met de werkervaring in het buitenland.

In de marge van dit initiatief is er nog de nieuwe opleiding waarmee Antwerpen vanaf dit schooljaar start. Jongeren tussen 18 en 27 die hun schoolcarrière niet helemaal vlekkeloos verlopen is, zullen in het deeltijds volwassenonderwijs voortaan een tweejarige opleiding tot jeugdcoach kunnen volgen. Lindekens hoopt dat ook zij op termijn ingeschakeld kunnen worden in het preventieplan omtrent jeugdcriminaliteit.

Het parket zal jongeren voor de keuze stellen: de klassieke weg of een werkervaring in het buitenland