Direct naar artikelinhoud

'Achteraf voel ik mij meteen 'vettig''

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn of haar voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Roos Van Acker, die op de laatste dag van het jaar samen met Steven Lemmens de 100 beste nummers in De tijdloze op Studio Brussel aan elkaar praat. Vandaag: over eten en andere rituelen.

Welke drank kunt u niet weerstaan. En drinkt u er te veel van?

"Oban, de beste Schotse whisky ooit. Zo zacht. Gerookte whisky is mijn ding niet. Maar een glas Oban voor het slapengaan, met een druppeltje water bij, kan zo hard smaken. Zeker in de winter voor het haardvuur. Of hoogstens twee. Anders ben ik de volgende ochtend niets waard. De leeftijd, zeker?"

Wat bestelt u altijd in de frituur?

"Een Bicky Cheese en een kleintje special. Afhankelijk van de goesting van het moment ga ik voor curry- of tomatenketchup. Eén keer per maand kan ik daar echt zin in hebben. Al voel ik mij achteraf toch weer meteen vettig."

En wat zegt dat over u?

"Als iets de eerste keer lekker is, dan blijf ik dat nemen. Ik zeg altijd wel dat ik eens iets nieuws ga proeven, maar het komt er nooit van. Op het vlak van eten hou ik niet zo van verandering. Of dat ook voor de andere dingen des levens geldt, daar ben ik nog niet uit."

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Hamrolletjes met witloof. Mijn moeder kan zeer goed koken. Zelf ben ik er pas twee jaar geleden mee begonnen. Toen ik alleen woonde had ik vaak geen zin of tijd, en volstond een pizza in de oven. Nu ik samen woon met mijn lief, is dat anders."

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Dat we zo Bourgondisch zijn. Ik heb dat alleszins geërfd van mijn ouders. Als kind vond ik dat nochtans vreselijk: elk klein ding moest uitgebreid worden gevierd op restaurant. Drie uur stilzitten aan tafel, terwijl ik gewoon naar de Quick wou. Maar nu doe ik zelf niets liever: goed eten met de familie, veel tetteren."

Waar vindt u de stilte?

"In het bos om de hoek. Strikt genomen is het een park, maar bos klinkt wilder en avontuurlijker. Maar ik kan even rustig worden met mijn koptelefoon op en mijn favoriete muziek van het moment. Bon Iver, bijvoorbeeld: dan wordt het meteen vredig in mijn hoofd."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Klinken en in de ogen kijken. Op het overdrevene af. Niemand mag mij overslaan, of het moet opnieuw."

Bent u bijgelovig? Hoe dan of waarom echt niet?

"Vroeger meer dan nu. Als ik bij examens mijn favoriete balpen niet bij had, was het blinde paniek. Nu ben ik daar iets rationeler in. Al zal ik ladders als het kan misschien toch nog ontwijken. Er moet maar iets naar beneden vallen, toch? En voor ik moet presenteren op de radio zing ik altijd 'Fly Me To The Moon'. Maar eerder omdat het me rustiger maakt."