Direct naar artikelinhoud

Het rommelt bij Germinal Beerschot na gemiste transferperiode

Het bestuur was al verdeeld. De punten blijven uit en nu is ook de trainer zwaar ontgoocheld over de afgesprongen transfers. Iedereen ongelukkig dus bij Germinal Beerschot, dat weer hopeloos verdeeld lijkt.

Glen De Boeck verscheen afgelopen woensdag, de dag na de transferdeadline, niet op training. Het leek wel een statement, want GBA kon geen enkele transfer meer realiseren. Nochtans had De Boeck daar na de verloren match tegen Gent nog zwaar op aangedrongen. “Ik was echt ziek”, drukte de Antwerpse trainer gisteren alle speculatie de kop in. “Ik heb tot halftwaalf geprobeerd om nog dingen door te drukken, maar bleef met lege handen achter. Ik was op.” Op de allerlaatste transferdag was Germinal Beerschot nog met minstens drie dossiers bezig (Mbaye Leye, de Fin Porokara en de Tsjech Papadopoulos), maar viste dus telkens achter het net.

Dat betekent dat De Boeck het nu moet doen met de groep die zijn start volledig miste (2 op 15). Een plaatje dat veel minder rooskleurig oogt dan wat hem werd voorgespiegeld toen hij tekende. “Er werd me verteld dat ze niet meer wilden meemaken wat hier de laatste twee jaar gebeurd was. Ik heb toen gezegd dat ze daarvoor versterkingen moesten binnenhalen om de concurrentie aan te wakkeren. En ze gaven me gelijk. Want versta me niet verkeerd: de kwaliteit is er, maar concurrentie doet presteren. Ook de spelersgroep is ontgoocheld. Omdat ze beseffen dat we met een beetje meer kwaliteit naar boven kunnen kijken.”

Vanuit zijn vakantieoord in Italië kreeg voorzitter Herman Kesters lucht van de onvrede van De Boeck. “Die ontgoocheling mag er terecht zijn”, aldus Kesters. “Als club schoten we te laat in gang. We hebben getwijfeld over opportuniteiten die tevoren wel mogelijk waren, dat keerde zich tegen ons. Ik snap Glen, maar we moeten ook werken met de middelen die er zijn.”

Ook ondervoorzitter René Snelders vraagt zich af of het wel de juiste strategie is om te wachten tot de laatste transferdag. “Maar soms kun je niet anders, het is ook een spel met managers.” Snelders vraagt zich wel af wie en wat er allemaal beloofd is aan De Boeck inzake transfers. Het wijst erop dat de violen nog steeds niet helemaal gelijkgestemd zijn. “Ik hoor overal dat de beloftes niet ingevuld zijn, maar in het directie- comité zijn geen beloftes gemaakt over versterking. De Boeck moet zich dan ook wenden tot wie de beloftes gemaakt heeft.”

Kesters is de man die De Boeck naar Beerschot gehaald heeft. Of hij versterkingen beloofd heeft? “Ik werk hard voor deze club zonder beloftes te doen”, luidt zijn antwoord. “Maar ik denk ook dat er goeie versterkingen zijn binnengehaald met Custovic, Kagelmacher en Nyoni. Dat zijn transfers in functie van de trainer en ik denk dat Glen daar 100 procent achter staat.”

Op dat punt heerst er dan toch eensgezindheid aan bestuurskant. Zowel Hofmans, Kesters als Snelders menen dat de huidige groep ook zonder die bijkomende spits een goed seizoen kan draaien. “Er is kwaliteit genoeg”, zegt sportief directeur Hofmans. Dat de club in de competitie sinds begin dit jaar slechts tien punten op zestig haalde (en amper één zege) lijkt voorlopig geen paniekgolf te veroorzaken. Hofmans: “Dezelfde groep stond voor nieuwjaar ook derde in de stand. Dit is een nieuw seizoen met drie versterkingen erbij. Deze ploeg bewees al iets, we moeten niet ineens doen alsof het allemaal slecht is.” De Boeck zelf steigert bij die uitspraak. “Je spreekt dan over dertien matchen. Dan is het gemakkelijk spreken. Een seizoen duurt veel langer. Eén gekwetste (Bart Goor, red.) en alles viel in duigen. Dat bedoel ik. We moeten gewapend zijn om een blessure op te vangen.”

Een discussie die volgende week nog een staartje zal krijgen want De Boeck drong aan op een vergadering. Voor Kesters is het belangrijk dat De Boeck de groep nu gemotiveerd en scherp houdt: “In deze groep zit ongetwijfeld genoeg kwaliteit, maar dit seizoen top zes? Ik ga dat niet zeggen. Het is niet uitgesloten, maar de ambitie kan ook bescheidener.”