Direct naar artikelinhoud

Doodvonnis tegen Iraniër Aghajari wordt herzien

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zondag de rechterlijke macht opdracht gegeven het doodvonnis tegen schrijver en wetenschapper Hashem Aghajari te herzien. Intussen blijkt uit cijfermateriaal van de internationale schrijversvereniging PEN dat steeds meer schrijvers en journalisten worden bedreigd, vervolgd of zelfs gedood.

Darmstadt / Teheran

DPA / AFP

De hervormingsgezinde Aghajari kreeg de doodstraf eerder deze maand wegens godslastering. Khamenei reageerde met zijn opdracht tot herziening op de storm van studentenprotesten die op het doodvonnis volgde. In de hoofdstad Teheran kwam het zondagmiddag nog tot gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van Aghajari en islamitische betogers. De 46-jarige Aghajari had zich volgens de rechters in de West-Iraanse stad Hamedan in juni in een toespraak schuldig gemaakt aan godslastering. Hij had gezegd dat iedere generatie aspecten van de islam opnieuw moet interpreteren in plaats van de religieuze leiders blindelings te volgen.

De schrijversvereniging PEN meldde dit weekend dat n het eerste semester van dit jaar 887 gevallen werden gemeld van bedreiging, vervolging of zelfs moord op schrijvers en journalisten, zo deelde afgevaardigde Karin Clark van Writers-in-Prison zondag in het Duitse Darmstadt mee. Dat zijn er 349 meer dan in de vergelijkbare periode in 2001. Als oorzaak noemt Clark de wereldwijde reacties op de terreuraanslagen van 11 september 2001. Daardoor is de druk toegenomen op eenieder die zijn mening vrijelijk wil uiten, overigens "niet alleen in landen waar schrijvers hiervoor al jaren vervolging en celstraf riskeren", aldus Clark

In de eerste zes maanden van 2002 werden 16 schrijvers gedood, 15 zijn 'verdwenen', 5 ontvoerd en ongeveer 290 achter de tralies gezet. Andere schrijvers ontvingen doodsbedreigingen. Het meest repressief wordt opgetreden in Afrika (340 gevallen) en Latijns-Amerika (125). Als 'crisisstaten' bestempelde Clark ook Turkije, Iran, Rusland, China, Vietnam en Colombia. Opvallend, zo zei de PEN-afgevaardigde, is dat regeringen steeds harder optreden tegen schrijvers die op internet publiceren. Ook het ondersteunen van bedreigde collega's wordt volgens Clark steeds moeilijker. "In de strijd tegen het terorrisme hebben diplomatieke interventies, protesten en oproepen hun werkzaamheid deels verloren."

PEN: 'In de eerste helft van 2002 werden zestien schrijvers gedood'