Direct naar artikelinhoud

Waanzinnig traject draait uit op sisser

'In sport krijg je nooit cadeaus', weet Frauke Dirickx, spelverdeelster bij de nationale volleybalploeg. Een superieur Rusland won met 0-3. De 'Road to Rio' van de Yellow Tigers stopt hier.

Ja, er waren weer traantjes bij de vrouwen. Toch was de frustratie minder groot dan de dag ervoor, na de match tegen Italië. Rusland bleek meer dan één klasse te sterk voor de Yellow Tigers. Obmochaeva en Kosheleva ramden alle ballen over de vingers van de Belgen heen of tipten ze met veel gevoel over het blok, terwijl libero Malova verdedigend pal stond. "Dat zijn drie wereldspeelsters", pufte bondscoach Gert Vande Broek. "Alsof je kunt kiezen uit Messi, Ronaldo en Ibrahimovic."

De enige hoop was nog dat Polen voor een stunt zou zorgen door van Italië te winnen, maar dat bleek al snel ijdele hoop. "We hebben er alles voor gedaan en het is niet gelukt. Dat wil zeggen dat we niet goed genoeg zijn", besloot Frauke Dirickx, die gisteren na twintig jaar stopte als international. "Of het steekt dat ik nu nooit op de Spelen zal staan? Ik heb dat altijd onmogelijk geacht. Het is voor elk Europees land moeilijk om zich te kwalificeren, zeker voor België."

Droom spat uiteen

Vande Broek pleitte voor realiteitszin. "Als je me vier jaar geleden had gezegd dat we dit traject zouden afleggen, dan had ik gezegd: waanzin. Maar als je naar een kwalificatietoernooi trekt, dan is dat met het doel je te kwalificeren en daarin zijn we niet geslaagd."

Ook voor Freya Aelbrecht, de grote bezieler van de nationale damesploeg, stopt de droom van Rio hier. "Twee jaar lang spraken we met de Yellow Tigers over Rio. Elk EK, elke Euro League, elke World Grand Prix of Final Six speelden we met Rio in het achterhoofd. Het zal Rio helaas niet worden. Hopelijk halen we later toch de Spelen, want daarvoor doe je het als atleet."