Direct naar artikelinhoud

Messentrekker neergeschoten voor Parijs politiestation

De politie van Parijs heeft gisteren een man doodgeschoten die twee agenten wilde aanvallen met een slagersmes, voor een politiebureau in het noorden van Parijs. Tijdens zijn actie riep hij 'Allah Akbar'. Hij leek een bomgordel te dragen. Die bleek uiteindelijk vals.

De aanvaller is de 20-jarige Sallah Ali, geboren in het Marokkaanse Casablanca. Hij was bekend bij de politie vanwege een diefstal in Zuid-Frankrijk in 2013. Destijds leidde hij naar eigen zeggen 'een zwervend bestaan'.

Op het lichaam van de man werd een papier gevonden waarop de vlag van Islamitische Staat was getekend, alsmede een verklaring in het Arabisch waarin hij trouw zwoer aan IS-leider Al-Baghdadi en verklaarde de doden in Syrië te willen wreken.

De agenten stonden gisterochtend rond half twaalf op wacht voor een politiebureau. Volgens getuigen kwam Ali snel op ze af. Toen hij niet reageerde op hun waarschuwingen, schoten ze hem neer. In zijn jas zat een dichtgeplakt zakje waaruit een draad stak. Daardoor werd er rekening mee gehouden dat hij een bomgordel droeg, maar uiteindelijk bleek hij geen explosieven bij zich te hebben.

Amateurisme

De aanval vond plaats in de Goutte d'Or, een wijk waar veel mensen uit de Maghreblanden en Afrika wonen. In de buurt ontstond grote onrust: straten werden afgesloten, in sommige winkels mochten de klanten niet meer naar buiten en schoolkinderen werden binnen gehouden.

Precies een jaar na de aanval op Charlie Hebdo staan de veiligheidsdiensten op scherp. Gisterochtend had president Hollande juist nog de politie en andere veiligheidstroepen toegesproken, ter herdenking van de drie politiemensen die bij de terreurgolf van januari 2015 om het leven kwamen.

De aanval van Sallah Ali op het politiebureau in de Goutte d'Or werd op uiterst amateuristische wijze uitgevoerd. Niettemin zijn terreurexperts zeer bezorgd over zulke geïmproviseerde acties, veelal gepleegd door mensen die niet bij de veiligheidsdiensten bekend staan. Al-Qaida en Islamitische Staat rekenen westerse politieagenten en militairen tot hun grootste vijanden. Ze hebben moslims opgeroepen alle middelen te gebruiken om ze te doden, van vuurwapens tot stenen.

Andere voorvallen

Afgelopen weekend nog reed een man in Valence met zijn auto in op een soldaat die een moskee bewaakte. Ook hij riep 'Allah Akbar'. Op zijn computer werd islamistisch materiaal gevonden. Toch werd deze zaak niet onderzocht door de afdeling terrorisme van het parket. Volgens justitie moet deze aanval vooral verklaard worden door de geestelijke instabiliteit van de dader.

In februari vorig jaar viel een man in Nice met een mes drie militairen aan die een joods centrum bewaakten. In december 2014 verwondde een man met een mes drie agenten in een politiebureau in Joué-les-Tours.