Direct naar artikelinhoud

Met een big smile in de sneeuw

Met de titel van 's werelds beste wintersportbestemming op zak mag Val Thorens - dat ook al het hoogste skistation van Europa is - een dorp van overtreffende trappen genoemd worden: het hoogste, het beste, het innovatiefste.

Sinds de opening van Club Med 'Val Thorens Sensations' enkele weken geleden mogen daar nog wat trapjes bij: dit is het nieuwste en breedst glimlachende skiresort dat hier te vinden valt.

Met brandende toortsen in hun handen staan tientallen GO's - afkorting van Gentil Organisateur en Club Med-jargon voor 'heel erg enthousiaste animator' - breed glimlachend te zwaaien terwijl onze bus de steile helling richting gloednieuw hotel probeert te nemen. Een veelzeggend tafereel dat de geest van Club Med perfect samenvat en dat we aan het einde van ons verblijf nog eens zullen zien, maar dan met trieste gezichten. Een vakantie met Club Med is namelijk een bijzonder sociaal gebeuren, met ontelbare bienvenues, bonjours en comment allez-vous' inbegrepen. Een welgekomen vrolijk- en vriendelijkheid na een vermoeiende busrit van zo'n drie uur vanuit de luchthaven van Genève.

Losse heupen

Met 22 skiresorts wereldwijd, waarvan een vijftiental in Frankrijk, is Club Med goed vertegenwoordigd in de wondere wereld van ski en snowboard. Dat er nog altijd plaats is voor meer luxe en meer sneeuwpret, bewijst het chique reismerk met de opening van haar Club Med Val Thorens Sensations, in het hart van Les 3 Vallées, 's werelds grootste skigebied. Dit luxehotel met vier drietanden (Club Med doet niet aan sterren) is de betonnen vrucht van het grootste bouwproject van de laatste jaren in de Franse Alpen. Het staat volledig in het teken van de veeleisende wintersporter die vooral de ultieme sneeuwkick zoekt, maar ook nog eens culinair en sociaal in de watten gelegd wil worden. Het resultaat is een gigantische oase van opwinding en sensatie: van de tien meter hoge klimmuur in de inkomhal - waar ik met mijn hoogtevrees al haast onwel van word - over de haute cuisine in de Epicurious Gourmet Lounge tot de après-skibar en nachtclub waar de GO's het publiek met hun losse heupen proberen te hypnotiseren. Ontspannen doe je maar na je vakantie! Of eventueel in de 600 vierkante meter grote wellnessruimte, met twee Turkse stoombaden en een jacuzzi op het terras.

Poeder happen

Een van de belangrijkste troeven van deze plek is de sneeuw. Met een hoogte van 2.300 meter is Val Thorens het hoogste skistation in Europa en het biedt dus de meeste sneeuwzekerheid. De Parel van de Drie Valleien beschikt zelf over bijna 70 afdalingen met 150 kilometer piste tussen de 2.000 en 3.200 meter hoogte, maar groeit dankzij de twee naburige valleien, vijf gletsjers en nog eens 400 skibare pistekilometers uit tot het grootste glijparadijs ter wereld. Het leeuwendeel van de afdalingen in Val Thorens heeft trouwens de blauwe of rode kleur, perfect voor de recreatieve wintersporter in mezelf. Maar het dorp is eveneens het speelterrein van de liefhebbers van 'off-piste' die liever als gevorderde poeder happen dan zich tussen de massa's slalommende recreanten te begeven. Ongetwijfeld een enorme kick, maar ik hou het voorlopig bij de netjes geprepareerde blauwtjes.

Een absolute meerwaarde van Club Med Val Thorens Sensations is trouwens de mogelijkheid om vanuit de skikamer op de eerste verdieping van het resort meteen naar beneden te skiën en op het einde van de dag terug tot aan de après-ski op het buitendek te glijden. Hier geen gesukkel met skispullen op de weg, een pluspunt voor al wie ooit met skiboots kilometers op het asfalt van en naar de piste heeft afgelegd... Dat je het benodigde skimateriaal via de Club Med app op voorhand kunt bestellen (en bij aankomst in je locker aantreft), is nog zo'n geniaal aspect. De uitgebreide app is trouwens een van de nieuwigheden van dit clubdorp. Met een paar tikjes op je smartphone of tablet boek je een skiles, kies je je favoriete dansplaat voor die avond, bekijk je de weersvoorspellingen en leer je via het sociale netwerk van Club Med een skipartner met hetzelfde skiniveau kennen. Club Med is een club, alles draait hier om het groepsgebeuren. Via de app kun je je locatie en activiteiten sharen, zodat iedereen op de hoogte blijft waar, met wie en hoeveel plezier maakt. Dat verdient een bevroren après-ski-duimpje!

Sex on the Snow

Wat die après-ski betreft, hoeft Val Thorens niet onder te doen voor haar Oostenrijkse broertjes. Vanaf de middag - en zeker rond 16 uur - is het in La Folie Douce, de hoogste open air club van Europa, over de koppen lopen.

Minder druk, maar even gezellig is het op het dek van Club Med, waar een dj de gasten, GO's en voor de gelegenheid aanwezige yeti op opzwepende melodietjes trakteert. Het perfecte einde van een dagje op de latten en de perfecte voorbereiding op het diner en aansluitende themafeest in nachtclub Oxygen. Hier wordt nog tot in de vroege uurtjes en volgens de gepaste dresscode (black & white, fluo... check de app zodat u niet in de verkeerde tenue verschijnt) doorgezakt met een fles Laurent Perrier of een kleurrijke Sex on the Snow aan de gekloofde lippen. De spectaculaire show, dolenthousiast uitgevoerd door dezelfde GO's die 's morgens nog hielpen met het verstellen van skimateriaal, krijgen we er gratis bovenop. Het is nu eenmaal een

all-inclusive. Niet aanwezig trouwens in deze Club Med is zo'n typische Kid's Club. Tieners hebben het hier vast naar hun zin, maar jonge kinderen - of kinderen tout court - stal je het best tijdelijk bij de grootouders.

Dat Club Med Val Thorens Sensations haar naam niet gestolen heeft, bewijst het resort niet alleen met haar smaaksensaties aan het bijzonder uitgebreide buffet en in het restaurant, waar je de skills van (twee)sterrenchef Edouard Loubet kunt proeven, maar ook met haar sensationele à la carte skiactiviteiten zoals mountainbiken op de piste (nieuw dit winterseizoen), scheuren met de sneeuwscooter, ijsduiken in het Lac du Lou, de langste rodelbaan van Frankrijk nemen of de hoogste kabelbaan in Europa af zoeven. Als het nog wat extremer mag: via Club Med kun je ook aan paragliding doen. In het resort zelf zorgt de tien meter hoge klimmuur voor de gewenste opstoot van adrenaline.

Om een weekje Club Med in schoonheid af te sluiten en af te kicken van al die opwinding, is de full body massage op de laatste dag nog een aanrader. Mijn stramme spieren worden weer losgeweekt, mijn lichaam ontspant en mijn armen kunnen weer moeiteloos de lucht in om elke GO vaarwel te high-fiven.

Do or don't?

Voor wie? Voor sociale gezelligheidsbeestjes, die houden van actie, fun en veel après-ski-activiteiten. Voor wintersporters die veeleisend zijn op vlak van pistes en skimogelijkheden, en voor wie houdt van luxe en hightechsnufjes.

Niet voor? Gezinnen met heel jonge kinderen. Wintersporters die hun vakantie liever rustig en privé doorbrengen. Mensen die niet van sensatie, feest en volle buffetten houden.

Praktisch?

De gloednieuwe Club Med Val Thorens Sensations biedt 384 gastenkamers, waaronder 361 Club Rooms, 12 Deluxe Rooms, 5 Junior Suites en 6 Suites. Het resort heeft twee restaurants, twee bars, een fitnesscenter, een spa, een klimmuur en een skikamer. Prijzen in laagseizoen beginnen bij 1.820 euro, All-In forfait voor 7 overnachtingen in een Club-kamer, zonder transport. Meer info:

www.clubmed.be