Direct naar artikelinhoud

Zo schraapt Griekenland zijn geld bij elkaar

Voor een land dat verondersteld wordt platzak te zijn, houdt Griekenland het toch lang uit zonder financiële hulp. Gisteren werd beweerd dat de Grieken het nog tot juli kunnen uitzingen. Het land neemt, blut als het is, zijn toevlucht tot creatieve noodgrepen.

Lenen van Griekse banken:

+ 20 miljard euro

Veruit de belangrijkste levenslijn. De regering maakt gebruik van het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet degene wil zijn die Griekenland over de rand duwt. Om dat laatste te voorkomen, moet de ECB de Griekse banken onbeperkt geld lenen. De ECB is dus chanteerbaar en heeft de Griekse banken al meer dan 75 miljard euro aan noodkrediet verstrekt. Griekenland heeft een schuld van circa 125 miljard euro bij de ECB opgebouwd. Zo hebben de Griekse banken de afgelopen maanden minstens 3 miljard euro aan nieuwe staatsleningen opgekocht die de overheid aan niemand anders kon slijten.

Griekse banken hebben echter te maken met een bankrun en zitten dus zelf in zware geldnood. Onder normale omstandigheden zouden zij dus helemaal niet in staat zijn om de overheid te hulp te schieten. Ware het niet dat de ECB een ongelimiteerde kredietlijn heeft opengezet. Wel verlangt de ECB onderpand in ruil voor die leningen aan de banken.

Geen nood: de Griekse banken creëren dat onderpand zelf door schuldbewijzen met staatsgarantie uit te geven. De bijna failliete Griekse overheid staat dus garant voor de leningen aan de vrijwel failliete Griekse banken, die op hun beurt de Griekse staat weer geld lenen.

Inkomsten naar voren halen:

+ 147 miljoen euro

Eind maart kondigde de regering een gedeeltelijke fiscale amnestie af. Athene hoopte zo extra belastinginkomsten binnen te halen. Eventuele boetes en de rente over de openstaande schuld worden kwijtgescholden. Ruim 150.000 Grieken maakten gebruik van deze buitenkans. Onge-veer 58.000 van deze wanbetalers betaalden in ruil voor die volledige amnestie echter maar 50 tot 100 euro belasting.

Aangezien sommige van die belastingschulden nog uit de jaren zeventig van de vorige eeuw dateerden, waarover dus voor veertig jaar rente was verschuldigd, was dit voor deze burgers een uitermate lucratieve deal. De Griekse overheid was echter allang tevreden met de 147 miljoen euro die deze actie heeft opgebracht.

Leveranciers niet meer betalen:

... + miljoen euro

De Griekse overheid heeft de betaling van een groot deel van zijn rekeningen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De betaling van salarissen, pensioenen en noodzakelijke uitgaven aan gezondheidszorg krijgen voorrang, de rest van de binnenlandse schuldeisers moet wachten op zijn geld: leveranciers als restaurants, computerbedrijven, onderhoudsbedrijven en adviseurs.

Bedelen bij de eigen bevolking:

... + miljoen euro

Op 5 maart 2010, toen de deplorabele toestand van de Griekse staatsfinanciën voor het eerst zichtbaar werd, opende de toenmalige regering een noodrekening bij de Griekse centrale bank waarop meelevende burgers geld kunnen storten ter leniging van de Griekse staatsschuld. Hoeveel geld er sindsdien op die rekening is gestort, is niet bekendgemaakt.

Kassen instellingen plunderen:

+ min 3miljoen euro

Athene zette binnenlandse instellingen onder druk om hun geldreserves om te zetten in leningen aan de staat. Dit leverde de overheid een paar miljard euro op. Maar nu willen niet alle instellingen hun geld nog aan de staat toevertrouwen. Dus vaardigt het parlement een nooddecreet uit dat hen verplicht hun 'overtollig' kasgeld uit te lenen.

Ook wist de overheid 555 miljoen euro los te peuteren uit het reddingsfonds voor de banken. Net als de 300 miljoen euro Europese landbouwsubsidies voor boeren die de staat zich toeëigende. Opgeëist uit een potje van staatsziekenhuizen: 50 miljoen euro.

Een uur nadat de staatssecretaris van Financiën gisteren op tv bekendmaakte dat de overheid nog 400 miljoen euro tekortkwam om de salarissen en pensioenen te betalen, stelden de pensioenfondsen dat 'graag' beschikbaar.