Direct naar artikelinhoud

Komkommer for president

Ze heeft nagenoeg geen politieke ervaring, maar is toch de hoop van de sociaal-democraten in de strijd om het Poolse presidentschap: Magdalena Ogórek (35). Tot hilariteit van haar politieke tegenstanders betekent haar achternaam ook nog eens 'komkommer' of 'augurk'.

Alle aandacht, in eigen land en ver daarbuiten, heeft niet meteen te maken met haar gedurfde standpunten, wel met haar looks. "Ogórek is een van de meest aantrekkelijke kandidaten uit de Europese politieke geschiedenis", juichte de Amerikaanse Playboy in een portret. Verwonderlijk is dat niet, omdat Ogórek, die getrouwd is met een bijna veertien jaar oudere econoom en oud-politicus, jarenlang bijkluste als fotomodel, actrice en televisiepresentator. Critici stellen dan ook dat de sociaal-democratische Alliantie van Democratisch Links (SLD) misbruik maakt van haar uiterlijk.

Een steek waar partijvoorzitter Leszek Miller niet op wenst in te gaan. "Wij zijn ervan overtuigd dat zij een symbool van verandering is", zei hij bij de bekendmaking van haar kandidatuur. "Ook toont deze stap aan dat de Poolse politiek openstaat voor een jongere, Europagezinde generatie."

Zelf beklemtoont Ogórek vooral haar andere, academische kant. Zo studeerde ze geschiedenis, bestuurskunde en Europese integratie in Warschau en Maastricht. Ook behaalde ze in 2009 een doctoraat in de kerkgeschiedenis aan de universiteit van Opole en schreef het boek De Poolse tempeliers: mythe en werkelijkheid. In de tussentijd werkte ze meermaals als woordvoerder, onder meer voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, en als consultant voor de Poolse Nationale Bank.

Maar dat cv blijft te mager volgens de erg talrijke criticasters, die grappen blijven maken over haar achternaam. Het maakt dat Ogórek weinig met de media spreekt en vooral communiceert via haar Facebook-pagina. Daar vraagt ze de kiezers om geen geloof te hechten aan alle kwaadsprekerij. "Ik geef niet op", klinkt het. "Ik geloof in deze campagne en het succes van links."

Ze heeft ook geen andere keuze. Waar haar partij het land een decennium geleden leidde, is ze sindsdien haast irrelevant geworden. De publiciteit die haar kandidatuur oplevert, moet het imago van de sociaal-democraten een boost geven in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 10 mei. Maar zelfs als ze daarin slaagt, lijkt Ogórek op weinig electoraal succes te kunnen rekenen.

In de peilingen heeft de zittende president Bronislaw Komorowski immers de wind in de zeilen. Zijn conservatief-liberale partij Burgerplatform, die mee werd opgericht door de huidige voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, behaalt een absolute meerderheid. Op een straatlengte afstand volgt Ogórek met tussen de 8 en 10 procent.

"Het zijn de ontevredenen, die op haar zullen stemmen", zei oud-vakbondsleider en ex-president Lech Walesa daarover in Rzeczpospolita. De rechtse krant stelt dat een eventuele nederlaag niet op het conto van Ogórek zal worden geschreven. Integendeel, de parlementsverkiezingen in het najaar zijn in werkelijkheid de ultieme test. Dan moet Ogórek voorkomen dat haar partij voorgoed aan belang verliest.