Direct naar artikelinhoud

Vercauteren keert terug naar oude liefde Genk

Frank Vercauteren (58) wordt de opvolger van Emilio Ferrera bij Racing Genk. Beide partijen bereikten dinsdagavond al een mondeling akkoord, gisteren gaven ook de leden van de Raad van Beheer hun fiat voor de terugkeer van Vercauteren naar de Cristal Arena.

Officieel is het nog niet, daarvoor ontbreekt de handtekening, maar het staat vast dat Frank Vercauteren drie jaar na zijn veelbesproken vertrek terugkeert als trainer van Racing Genk. De beslissing van het Genks bestuur om Vercauteren terug te halen is verrassend, maar begrijpelijk. Vercauteren kent het huis en bezorgde de club in 2011 zijn derde landstitel. Enkel het tijdstip van zijn retour doet de wenkbrauwen fronsen. Op het einde van vorig seizoen koos Vercauteren voor een nieuw buitenlands avontuur, ditmaal in Rusland. Daar tekende hij een contract voor één seizoen bij tweedeklasser Krylia Sovetov Samara, met in zijn zog Jos Daerden als assistent en Bart Caubergh als conditietrainer. Na net geen twee maanden houdt Vercauteren het daar dus voor bekeken en kiest hij weer voor zijn oude liefde, Racing Genk. In Rusland viel men uit de lucht toen we hen meldden dat er een mondeling akkoord was tussen Genk en Vercauteren. "Wij zijn totaal verrast door dit nieuws", zegt Maxim Laypin, sportief directeur bij Samara. "Als Franky terugkeert hopen wij hem nog op andere gedachten te kunnen brengen."

Ijdele hoop, want in dat éénjarig contract van Vercauteren staat een duidelijke opstapclausule. Als Genk de gevraagde som op tafel legt, hebben de Russen geen poot om te staan. Vercauteren houdt blijkbaar wel van een vleugje dramatiek als hij een club verlaat, daar weten ze ook in Genk alles van. Intussen zou Vercauteren weer in Samara zijn om de details omtrent zijn vertrek af te handelen.

Puin ruimen

Vanaf volgende week begint Vercauteren dus aan zijn tweede ambtstermijn in de Cristal Arena. Het huis dat hij destijds mee hielp opbouwen, ligt volledig in puin. Van de selectie die hij drie jaar geleden onder zijn hoede had, blijven enkel Köteles, Buffel, Anele en Vossen over. Zijn eerste taak zal erin bestaan om flink te snoeien in de 32-koppige spelerskern. Alle ballast overboord.

Daarnaast moet Vercauteren ook inspraak krijgen in het sportieve beleid. Niet vergeten dat Vercauteren bij zijn eerste passage ook al benoemd werd tot Technisch Directeur. Een positie die na zijn vertrek werd ingevuld door Gunter Jacob. Destijds gaf Vercauteren aan dat hij zich in zijn functie niet kon verzoenen met een aantal beleidslijnen die door de club waren uitgetekend. Alleen als aan al die voorwaarden wordt voldaan, heeft dit project kans op slagen en kan de rust in de club terugkeren.