© JEFFREY GAENS

Uitgerekend Jelle Vossen redt Club van thuisnederlaag tegen Genk

Club Brugge heeft in extremis een nederlaag tegen Racing Genk voorkomen. Na een afgemeten doelpunt van Thomas Buffel leek Club Brugge af te stevenen op een eerste thuisnederlaag sinds december 2015, maar uitgerekend Jelle Vossen (ex-Racing Genk) maakte nog gelijk voor Club Brugge. Door dit gelijkspel staat Club op zes punten van leider Zulte Waregem, Genk blijft achtste.

jtp

Club Brugge

Genk

Club Brugge ontving Racing Genk in een feestelijke atmosfeer, want blauw-zwart vierde zondag zijn 125-jarige bestaan. Voor de gelegenheid trok Club Brugge speciale truitjes aan voor de gelegenheid. 125 jaar, veertien titels, elf bekers en veertien Supercups, zo stond er te lezen onder de shirtsponsor.

Club had natuurlijk iets recht te zetten na de pijnlijke nederlaag tegen Porto, dus smeet Club-trainer Michel Preud’homme zijn ploeg stevig door elkaar. Simons, Limbombe en Vanaken keerden terug in de basis, José Izquierdo begon uit voorzorg nog op de bank. Bij Racing Genk koos Peter Maes voor Dries Wouters in de verdediging, voorin nam Nikos Karelis zijn plaats weer in in de spits. Tegen Athletic Bilbao begon de Griek nog op de bank.

Penalty niet gefloten

De thuisploeg nam snel het heft in eigen handen, maar kansjes voor Vanaken en Vossen brachten Genk-goalie Bizot nooit echt in verlegenheid. Langs de kant van Racing Genk probeerden Buffel en Pozuelo Butelle te verschalken. Vooral met de loeier van Pozuelo had Butelle even moeite, maar halfweg was de 0-0 een logische tussenstand. Op slag van rust had de bal echter op de stip gemoeten voor blauw-zwart, Ricardo van Rhijn trapte een vrije trap op de muur, waar Karelis de bal duidelijk met de elleboog beroerde. Scheidsrechter Laforge floot even later wel, al was dat het rustsignaal.

De tweede helft bracht heel wat meer beroering. Al na vier minuten klom Genk op voorsprong na een pijlsnelle counter. Genk pikte een ingooi van Claudemir op op de eigen speelhelft en counterden dan richting het Brugse doel, via enkele tussenstationnetjes plaatste Thomas Buffel de bal perfect in de onderhoek. Butelle kon er net niet bij, 0-1 voor Genk na 49 minuten.

Vossen de Verlosser

Club moest nu komen, dus bracht Michel Preud’homme joker José Izquierdo al snel tussen de lijnen. Het leverde blauw-zwart veel meer balbezit en meer kansen op. Een afstandsschot van Vormer was de gevaarlijkste poging in de tweede helft, Limbombe kwam een voet te kort om een voorzet van Izquierdo binnen te duwen aan de tweede paal. Twaalf minuten voor tijd leek de Genkse 0-2 met een gelukje binnen te vallen, maar ref Laforge keurde terecht af wegens offside voor de ingevallen Samatta.

Vijf minuten voor tijd viel dan toch de gelijkmaker voor blauw-zwart, waardoor het Jan Breydelstadion een oninneembare vesting blijft. Club Brugge verloor thuis niet meer sinds 2015, toen Anderlecht kwam winnen van de rivaal. Ex-Genkenaar Jelle Vossen fusilleerde het Genkse doel van dichtbij en knalde de 1-1 binnen. In de toegevoegde tijd viel nog bijna de 2-1, maar Bizot hield de ingevallen Wesley van een doelpunt na een krachtige kopbal. Door dit gelijkspel blijft Club Brugge voorlopig gedeeld tweede, al spelen Oostende en Anderlecht nog later vandaag. Racing Genk blijft op twee punten van een Play-off 1 stek.