Direct naar artikelinhoud

Van der Poel zet kroon op het werk in Superprestige

Applaus, bloemen en 30.000 euro premie als eindwinnaar: de honneurs in de Superprestige zijn voor Mathieu van der Poel. In Middelkerke sloot hij af met zijn zevende zege op acht. Net geen cum laude, Sven Nys lukte tien jaar geleden 8 op 8.

Zeggen dat Van der Poel en Wout van Aert er als een klasse apart bovenuitsteken zal niemand met verstomming slaan. Maar nergens was hun dominantie dit seizoen zo groot als in de Superprestige. Zonder fout verdeelden ze plek één en twee acht keer onder elkaar. Maar met dit wezenlijk verschil: Van der Poel won er zeven, alleen in Francorchamps was Van Aert de beste. Francorchamps, nota bene de wedstrijd die volgend seizoen van de SP-kalender verdwijnt.

"Dat doen ze om mij te kloten", zegt Van Aert. Zijn grinnik maakt duidelijk dat het om een grapje gaat, maar natuurlijk smaakt het zuur dat hij in de Superprestige zeven keer onder lag tegen Van der Poel. En in Middelkerke kwam er geen finishfoto aan te pas. Halfweg zwaaide Van der Poel langzaam zijn rivaal uit. "Ik was niet slecht", zei Van Aert. "Maar ik had nooit het gevoel: 'Ik ga Mathieu hier wurgen.' Dat lukte niet."

Kortom: Van Aert legde zich neer bij het meesterschap van Van der Poel in de SP. "Mathieu is een straffe kerel, maar dat wist ik al. Vooral in de Superprestige heeft hij echt veel duels met mij kunnen winnen. Alleen in Francorchamps was ik de boosdoener. Anders had hij acht op acht."

En dat is precies het record dat Nys in het seizoen 2006-2007 lukte. Van der Poel beseft dat hij een vleugje historie heeft gemist. "Jammer, ik had graag acht op acht gewild. Dat is nog mooier, maar dat kan nog een van de komende jaren." Al beseft hij de moeilijkheidsgraad met een rivaal als Van Aert: "In Gieten, Zonhoven en Diegem viel de beslissing erg nipt."

Het vat is af bij Van Aert

Ook Van Aert maakt zich niet veel illusies ooit het record van Nys te evenaren: "Het is zeker geen goed idee om voor het seizoen te zeggen: 'Nu ga ik het klassement en alle crossen winnen.' Zo'n doel kan alleen mislukken."

Middelkerke weerspiegelde de teneur na het WK. Van der Poel heeft nog brandstof en overvleugelt momenteel zijn rivaal. Op zijn teller staan nu al 21 zeges dit seizoen. En bij Van Aert is het vat af. Hij kon zijn regenboogtrui nog niet opblinken met een zege. Niet onlogisch, vindt hij zelf: "Het WK heeft veel energie opgeslorpt. De decompressie erna is vervelend. Het is daar, en je kunt er niet tegen vechten. Dat laatste seizoensdeel na het WK zat niet meer in mijn hoofd. De crossen zijn nog plezant, maar voor de trainingen kon ik me moeilijk opladen."

Ook de niet aflatende fysieke en mentale strijd tussen Van der Poel en Van Aert om elkaar de loef af te steken weegt door, terwijl het crossprogramma overladen oogt. Marc Lamberts, coach van Van Aert, stelde het al scherp: "Mathieu en Wout rijden elkaar kapot."

Hij heeft een punt, vindt Van Aert: "Maar wat kunnen we eraan doen? Er zijn veel koersen, er valt geld te verdienen en je wilt overal bij zijn. Dan is het moeilijk om neen te zeggen." Van der Poel vindt niet dat ze elkaar kapotrijden. "Mijn knieproblemen hadden steeds te maken met de impact van een val, niet met overbelasting."

Beide tenoren willen geen duimbreed wijken. Ook volgend seizoen lijken ze 'veroordeeld' om te (bek)vechten onder elkaar: een derde hond in het spel zit er niet aan te komen. In de slotshow zei Van der Poel gevat hoe ze in onderling respect toch het beste uit elkaar persen: "Ik heb Wout nodig en Wout heeft mij nodig."

Eindstand Superprestige

1.Mathieu van der Poel (Ned)119 ptn

2.Wout van Aert113

3.Laurens Sweeck92

4.Kevin Pauwels72

5.Jens Adams66