Direct naar artikelinhoud

Castro spreekt voor het eerst op Algemene Vergadering VN

De 84-jarige Cubaanse staatsleider Raúl Castro zal voor het eerst tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het woord nemen.

De VN publiceerden dinsdag een lijst met sprekers van de vergadering, die eind september van start gaat. Van de 195 sprekers zijn er 140 staats- of regeringsleiders. Voor België staat premier Charles Michel op de lijst aangekondigd.

Het wordt tegelijk het eerste bezoek van Castro aan de VS, sinds hij het presidentsambt in 2008 van zijn vijf jaar oudere broer Fidel heeft overgenomen. Aangezien de VN-gebouwen op internationaal grondgebied liggen en de VS een visum moeten garanderen, geldt het bezoek niet als een staatsbezoek. Het is ook niet bekend of er bilaterale ontmoetingen gepland zijn. Enkele uren voor Castro het woord neemt, zal president Barack Obama de VN toespreken.

Fidel Castro sprak meermaals voor de Algemene Vergadering. Zijn optreden in september 1960 is legendarisch. Ieder land krijgt twintig minuten, maar Castro voerde de langste toespraak in de geschiedenis van de VN: 269 minuten. Daarbij ging hij vooral tekeer tegen de VS