Direct naar artikelinhoud

Van Booking.com en Uber naar grootste melkboerderij ter wereld

Een van de oprichters van reisgigant Booking.com, internetmiljonair Kees Koolen, is van plan de grootste boer ter wereld te worden. Via zijn eigen LinkedIn-pagina is hij op zoek naar personeel voor een nieuw te bouwen mega-melkfabriek in Brazilië.

Voor eind 2016 moeten in Jaborandi, een plaats in het zuidoosten van Brazilië, honderdduizend koeien dagelijks een miljoen liter melk produceren. Als de megaboerderij vervolgens op volle toeren draait, zullen nog meer koeien vier miljoen liter per dag produceren, met de uitgesproken ambitie door te groeien.

Koolen, een Nederlandse boerenzoon (49) en miljonair, is vooral bekend als oprichter van Booking.com en mede-investeerder in de taxidienst Uber. De jongste tijd richt hij zich op investeringen in Brazilië. Zo is hij sinds februari 2014 onder andere topman van Agri Brasil, het bedrijf onder wiens vlag het megamelkveebedrijf zal opereren.

De eerste megastallen worden volgens Braziliaanse kranten begin dit jaar gebouwd, en de eerste melkproducten zijn eind 2016 te koop. Het plan is om de melk zelf te verwerken tot bijvoorbeeld melkpoeder en condensmelk, merendeels bestemd voor de export.

FBI-onderzoek

De koeien zijn nog niet aangeschaft, de 31.000 hectaren grond in Bahia al wel. Voor de hele operatie zou er tussen de 500 miljoen en 1,2 miljard euro nodig zijn. Een derde van dat bedrag wordt gefinancierd door een Braziliaanse ontwikkelingsfonds, de rest door Koolen en andere investeerders, onder wie waarschijnlijk ex-megaboer Willy van Bakel.

Van Bakel was ooit de grootste Nederlandse melkveehouder met een aantal megastallen in Amerika. Ook hielp hij tientallen Nederlandse boeren met hun overstap naar de Verenigde Staten door aan hen vastgoed te verhuren. In 2012, het jaar dat zijn eigen bedrijf failliet ging, startte de FBI een onderzoek naar die hulp omdat tientallen gedupeerden in totaal miljoenen dollars verloren. "Illegale piramideconstructies", zeiden zij. 'Indianenverhalen", noemde Van Bakel het zelf. Voordat het onderzoek voltooid was, vertrok hij naar Zuid-Amerika.

Koolen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, mede omdat hij vorige week vast zat in Chili. Als deelnemer van de Dakar Rally reed hij per ongeluk door de Atacamawoestijn tussen Copiapo en Antofagasta; heilige grond omdat Chileense soldaten er in de negentiende eeuw marcheerden in de oorlog tegen Peru. Koolen bood zijn excuses aan, kwam vrij en stapte een dag later weer op zijn quad.