Direct naar artikelinhoud

Lefevere bedankt voor chasse-patate van Martin

Een aanval van Tony Martin op het werelduurrecord komt er natuurlijk niet zonder de goedkeuring van Patrick Lefevere. De manager van Etixx-QuickStep staat niet afwijzend, maar hij heeft zijn bedenkingen.

Eerst dit: het contract van Tony Martin met de ploeg van Patrick Lefevere loopt af op het einde van 2016. En Tony Martin zegt dat een mogelijke aanval van hem op het uurrecord nog niet voor volgend jaar is. Vooraleer Martin en Lefevere over het uurrecord praten, moeten eerst een paar contractkwesties worden geregeld.

Maar verder staat Lefevere voor alles open. Als het maar serieus is. "Het mag niet een schot in de lucht zijn. Als Martin het werelduurrecord aanvalt, moeten we dat goed voorbereiden. We gaan geen nattevingerwerk doen. Eerst moeten we bestuderen hoe de laatste twee, drie renners die een poging hebben gedaan, zich hebben voor-bereid."

Olympische droom

Naast een sportieve, is er ook een zakelijke kant aan het verhaal. Het uurrecord van Bradley Wiggins was ook een groot opgezette marketingstunt, die veel publiciteit opleverde. Lefevere: "De vraag is hoe groot de inbreng van onze fietsensponsor Specialized is. En hoeveel zijn we bereid zelf te investeren? Ik ben de kerstman niet."

Gesproken is er nog niet over het uurrecord. "Het lijkt me iets waar ik het op de eerste rustdag van de Tour met Martin kan over hebben. Ik wil weten hoe hij zelf de planning ziet. Ik weet dat hij met de Spelen van Rio in zijn hoofd zit. Dat is een erfenis van Oost-Duitsland. Alles wat olympisch is, is belangrijk voor die mannen."

Als dat duidelijk is, kan de echte voorbereiding beginnen. "Ik ben alleen geïnteresseerd als we geloven dat het haalbaar is", stelt Lefevere. "Als het is om af te gaan, dan liever niet."

Bij de recordpoging van Wiggins was er veel te doen om de hoge luchtdruk. "Je kunt niet amateuristisch te werk gaan. Natuurlijk zijn er geen garanties, dat weet ik wel. Tony Martin is een van de grote motoren van het peloton, een specialist in het tijdrijden. Maar ik denk niet dat dat volstaat."