Direct naar artikelinhoud

Experimenteel ebolavaccin is 'veelbelovend'

Een eerste klinische proef toont aan dat het experimentele vaccin tegen ebola werkt. 'Veelbelovend', klinkt het bij de onderzoekers.

De eerste resultaten van de klinische proef werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en zijn volgens de wetenschappers van het Amerikaanse National Health Institute (NHI) erg veelbelovend. Ongeveer twintig Amerikaanse vrijwilligers tussen de 18 en 50 jaar kregen het ebolavaccin toegediend. Geen van de patiënten had ernstige bijwerkingen en zowat alle vrijwilligers produceerden antilichamen. "Ook al ging het nog maar om een eerste klinische proef, dit is een onverdeeld succes", zegt Anthony Fauci (NHI) aan de BBC.

De vrijwilligers werden opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een lage dosis, de andere een hoge. Wie meer van het vaccin kreeg toegediend, maakte meer antilichamen aan. Zeven van diegenen die een hoge dosis kregen, en twee van de andere groep, maakten een heleboel afweercellen aan. Die cellen zijn belangrijk om het ebolavirus de kop in te drukken.

Het vaccin is gebaseerd op een chimpanseevirus. Daar werd vervolgens een niet-besmettelijke ebolaproteïne aan vast gemaakt. Het middel werd ontwikkeld door GlaxoSmithKline. Als het middel alle klinische proeven doorstaat, dan wil de Britse geneesmiddelenfabrikant tegen eind 2015 een miljoen dosissen per maand produceren.

Dit vaccin moet bescherming bieden tegen de Soedanese en 'Zaïrese' variant van het ebolavirus. Het is die laatste variant die momenteel West-Afrika teistert. Klinische proeven van een vaccin dat enkel kan ingezet worden tegen de Zaïrese variant, staan op stapel in Oxford, Mali en Zwitserland. Lopen die proeven goed af, dan zullen duizenden hulpverleners in West-Afrika dat vaccin krijgen.

"Die grote klinische proef in West-Afrika zal finaal bewijzen of het vaccin werkt en echt veilig is", zegt Fauci. "Als er binnen zes maanden nog steeds een ebola-epidemie is, dan kan dit vaccin wellicht een erg positieve impact hebben." Op lange termijn moet het vaccin een uitbraak van de ziekte vermijden. Maar hoe lang het middel bescherming zou bieden, is nog niet duidelijk.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn meer dan 16.000 mensen besmet met het ebolavirus. Zeker 5.689 patiënten zijn inmiddels overleden. De meeste gevallen zijn in Sierra Leone, Liberia en Guinee. In Liberia lijkt de uitbraak inmiddels onder controle en ook in Guinee daalt het aantal besmettingen.