Direct naar artikelinhoud

Regionale tv grijpt laatste reddingsboei

De Oost-Vlaamse zenders AVS en TV Oost willen in de toekomst één zender vormen. TV Limburg en het Antwerpse ATV halen de banden nauwer aan. En ook het West-Vlaamse duo WTV en Focus gaat op zoek naar partners. Door samen te werken hopen de regionale zenders opnieuw aan te knopen met hun gloriejaren.

De plannen om één regionale zender op poten te zetten voor heel Oost-Vlaanderen zijn niet nieuw. Toen AVS dertien jaar geleden een nieuw gebouw neerpootte op de Gentse Flanders Expo-site was daar zelfs plaats voorzien voor de collega's van TV Oost. Maar tot een verhuis kwam het niet. "Inhoudelijk was er heel wat samenwerking mogelijk", zegt AVS-hoofdredactrice Lucie De Zutter. "Maar er was economisch geen enkele noodzaak om dat ook effectief te doen."

Dat is tegenwoordig wel anders. De economische crisis deed de reclame-inkomsten verschrompelen en ook de overheidsopdrachten zijn tegenwoordig tot quasi nul herleid. Een gevolg van de opeenvolgende besparingsoperaties die ook gemeente- en provinciebesturen in de portemonnee raakt.

Concurrentie

Tot overmaat van ramp vinden ook de kijkers steeds moeilijker de weg naar de regionale zenders. Volgens de recentste cijfers stemt meer dan de helft van de Vlaamse televisiekijkers wekelijks af op zijn of haar regionale zender. Een cijfer dat al een aantal jaar een dalende trend vertoont. De schuld van de toenemende concurrentie van bijvoorbeeld populaire kranten die, zeker op het internet, uitdrukkelijk inzetten op lokaal nieuws. "Maar we hebben die dalende interesse vooral aan onszelf te danken", zegt Ernest Bujok, die het als directeur audiovisuele media bij Concentra voor het zeggen heeft bij TV Oost, TV Limburg en ATV. "De journaals die we maken zijn vaak saai en niet relevant genoeg."

Door die samenloop van omstandigheden hebben regionale zenders het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. De voorbije jaren volgden de besparingsoperaties elkaar op, zonder echt zoden aan de dijk te zetten. Tijd voor drastischer maatregelen dus. En dan worden pistes die jarenlang op een njet stootten, zoals een verregaande samenwerking tussen AVS en TV Oost, plots wel bespreekbaar.

De Zutter: "Het is simpel. Willen we blijven doen wat we nu doen, dan moeten we wel samenwerken." De voordelen van zo'n samenwerking kennen ze in West-Vlaanderen al langer. WTV en Focus sloegen meer dan tien jaar geleden al de handen in elkaar. "Je kan perfect het redactiegebouw, het wagenpark en een heleboel andere ondersteunende diensten delen", vertelt Dirk Vanhegen, directeur van de Regionale Media Maatschappij, het bedrijf boven beide zenders. "Zonder dat de kijker dat hoeft te merken." Focus en WTV maken nog elk een eigen nieuwsuitzending, al wordt er ook op redactioneel vlak samengewerkt. Voor de verslaggeving over het provinciaal voetbal bijvoorbeeld. Of voor onderwerpen die de hele provincie aanbelangen. Een voorbeeld dat navolging krijgt in Oost-Vlaanderen. "Nu maken zowel TV Oost als wij een verkiezingsshow die handenvol geld kost", zegt De Zutter. "En wanneer in Wetteren het provinciaal rampenplan wordt afgekondigd, laten we daar allebei een ploeg dagenlang kamperen. Dat moet toch efficiënter kunnen?"

Professionalisering

Door de krachten te bundelen kunnen de regionale zenders ook op digitaal vlak een stap vooruit zetten. "Een zender in financiële ademnood heeft niet de middelen om een eigen website uit te bouwen", legt Vanhegen uit. "Maar wanneer je samenwerkt kan dat plots wel. Dan win je als zender toch aan relevantie." Ook Bujok is er van overtuigd dat samenwerking de regionale zenders aantrekkelijker maakt. "Wat je bespaart op ondersteunende diensten kan je in journalistiek investeren. Dat moet onze nieuwsuitzendingen op termijn professioneler en relevanter maken." En dus zet Bujok zijn schouders niet alleen onder de samenwerking tussen TV Oost en AVS maar wil hij ook TV Limburg en ATV samenbrengen. Die twee zenders blijven elk kantoor houden in hun eigen zendgebied, dat is trouwens een wettelijke verplichting, maar gaan wel op zo veel mogelijk vlakken samenwerken. Ook in West-Vlaanderen hebben ze wel oren naar zo'n interprovinciale samenwerking. Als de elf zenders elkaar ook effectief vinden, wacht de regionale televisie een mooie toekomst. Daar is alvast Ernest Bujok van overtuigd. "We sturen samen elke dag zestig nieuwsploegen de baan op. Als die goed samenwerken hebben we de grootste nieuwsredactie van het land."