Direct naar artikelinhoud

Rijkentaks: verwarring blijft compleet

Staat de deur nu open voor een meerwaardebelasting of is ze potdicht? De verwarring is compleet binnen de regering, zo blijkt uit een weekend vol tegenstrijdige verklaringen. Premier Michel heeft werk aan de winkel, is zelfs binnen de meerderheid te horen.

Eén maand is de regering-Michel oud en nog steeds is ze aan het bekvechten over waar de regeringsonderhandelingen een maand lang op blokkeerden: een bijdrage van de vermogens. Het was de CD&V die - in staat van paniek na het overweldigende straatprotest - de doos van Pandora weer opende, tot ergernis van de coalitiepartners.

Maar ondertussen maakte ook N-VA een bocht. Een discussie over een verdere verschuiving van lasten op arbeid naar andere grondslagen kan binnen het kader van het regeerakkoord, verkondigde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) donderdag in de Kamer, en daarmee speelde hij geen soloslim. Het standpunt was goed doorgesproken met zowel premier Michel als voorzitter De Wever, die beiden inzien dat het stempel 'rijkenvriendjes' hen niet zo lekker zit.

Zaak gesloten, zou je denken. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kan het sociaal overleg vlot trekken met de belofte aan de vakbonden dat er iets op komst is om de sterkste schouders te doen bijdragen, en de discussie zelf wordt geëvacueerd naar wat rustiger tijden.

Binnenskamers

Niet dus. Dezelfde Van Overtveldt verraste zaterdag vriend en vijand door in het middagnieuws van VTM uit te roepen dat "de discussie volkomen afgesloten is en dat hij die onder geen enkel beding wenst te heropenen". Hij baseerde zich daarvoor op een interview van premier Michel in deze krant. Die liet optekenen dat een vermogensbelasting wat hem betreft het best internationaal wordt geregeld en het debat binnenskamers moet worden gevoerd, waaruit Van Overtveldt concludeerde dat Michel de kwestie begraaft.

"Wat niet zo is", corrigeerde de woordvoerder van Michel al snel, waarna Van Overtveldt om 19 uur voor de camera's van de VRT verklaarde dat de discussie toch nog open is. Kakofonie, zeg maar.

Bij CD&V waren ze ondertussen behoorlijk in hun wiek geschoten. "Als dit niet wordt genuanceerd, legt dat een bom onder het sociaal overleg", tekende Het Nieuwsblad op uit de mond van een CD&V-bron. Toen dat daarna effectief was gebeurd, wilde CD&V die uitspraak niet meer herhalen. Om maar te zeggen hoe gespannen het sfeertje is binnen Michel I.

Ongemakkelijk

Is de lont nu uit het kruitvat? Verre van. De reactie van CD&V toont aan dat binnen de coalitie nog steeds een compleet verschillend begrip heerst over 'het voeren van de discussie'. Voor de liberale partijen en N-VA kunnen nieuwe lasten alleen als ze elders worden verlaagd, terwijl CD&V vooral een manier zoekt om het regeerakkoord verteerbaar te maken voor haar achterban bij de vakbonden.

Binnen CD&V stijgt de temperatuur. En dan kan de vraag gesteld worden: houdt zo'n regering zich vijf jaar staande als één partij er zo ongemakkelijk bij zit? Met een premier die niet de echte baas lijkt? Want behalve wrevel over CD&V klinkt binnen de meerderheid ook enige bezorgdheid over het optreden van Charles Michel. "Hij mag de teugels wel wat strakker houden", aldus een prominent lid van een Vlaamse meerderheidspartij.

In MR-kringen valt ondertussen te horen dat Michel met zijn vicepremiers wel degelijk een goed contact heeft en dat ze in alle stilte hard aan de slag zijn om het sociaal overleg vlot te trekken. Van het afblazen van de geplande stakingen is voorlopig echter geen sprake. "We kregen tot nu toe geen signalen die dit zouden bewerkstelligen", aldus een ACV-bron.