SP.A: "Maak kruispunten veiliger voor fietsers en voetgangers"

SP.A klaagt de onveilige situatie voor fietsers en voetgangers op kruispunten aan. Uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijkt dat een op de drie kruispunten nog altijd niet conflictvrij is. "Conflictvrije kruispunten zijn veel beter voor de verkeersveiligheid", stelt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A).
ImageGlobe

Op conflictvrije kruispunten zijn fietsers en voetgangers zeker dat ze tijdens het oversteken geen auto- of vrachtwagenverkeer kunnen kruisen. "Zolang fietsers en voetgangers groen hebben, krijgt het gemotoriseerd verkeer rood", legt Vandenbroucke uit. "Ik zou graag hebben dat alle kruispunten conflictvrij worden. Onderzoek van de Universiteit Hasselt heeft uitgewezen dat het aantal ongevallen met 60% daalt op conflictvrije kruispunten."

Hij wijst daarbij ook op de grote verschillen tussen de provincies. "In Antwerpen is ongeveer 85 procent van de kruispunten conflictvrij, in Oost-Vlaanderen is dat amper de helft."

Investeren in "missing links"

Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit (N-VA), blijft inzetten op fietsinfrastructuur. "We beschikken mede door Europese steun over 12,5 miljoen euro die we gaan investeren in verkeersveiligheid en dan specifiek in de zogenoemde "missing links". Dat zijn ontbrekende stukken tussen belangrijke aanknooppunten van fietssnelwegen. We hebben wel goede fietsinfrastructuren, maar soms stoot je letterlijk op obstakels als gewest- of snelwegen. Daar moet je dan boven of onder kunnen. Die tunnels of bruggen kosten veel geld, maar zijn essentieel voor een vlotte fietsverbinding." Voor minister Weyts zijn die ontbrekende stukken fietssnelweg essentieel voor de veiligheid van de fietsers. De ambitie is om in Vlaanderen te komen tot tachtig dergelijke snelwegen, die zoveel mogelijk conflicten met autoverkeer vermijden.

Meest gelezen