Direct naar artikelinhoud

Praktijk Sven Mary virtueel failliet

De bekende advocaat Sven Mary (43) rekent zijn cliënten tussen de 150 en de 250 euro per uur aan, maar toch zit zijn advocatenkantoor zwaar in de rode cijfers. Vorig jaar boekte hij een nettoverlies van ruim 100.000 euro.

Het was de krant De Tijd die bekendmaakte dat het advocatenkantoor Buisseret & Mary in slechte papieren zit. Mary runt die zaak samen met zijn vrouw Nathalie Buisseret (45) vanuit een mooi oud herenhuis in Sint-Gillis. Ze richtten hun vennootschap tien jaar geleden op, in september 2005. Van 2006 tot 2013 was er volgens de cijfers niets aan de hand met het kantoor: de brutomarges schommelden tussen 158.000 en 250.000 euro op jaarbasis, met winstcijfers tussen de 4.000 en ruim 74.000 euro. In 2014 dook het kantoor ineens in de rode cijfers, met een brutomarge van amper 51.000 euro en een jaarverlies van meer dan 103.000 euro. Met opvallend meer schulden ook op korte termijn, onder andere bij banken en leveranciers, en zelfs met een negatief vermogen van 27.305 euro. Voor de volledigheid: de cijfers van het kantoor zeggen niets over het persoonlijk vermogen van Sven Mary en zijn echtgenote.

Btw-vrijstelling

Het nieuws maakte op sociale media veel tongen los. "Alsof Mary aangeeft wat hij écht verdient" en "als er wielen onder mijn tante stonden, was het een kar". Kortom: weinigen geloven dat het slecht gaat met Mary, die er in het verleden geen geheim van maakte dat hij zijn cliënten tussen de 150 à 250 euro per uur aanrekent. Mary en Buisseret wilden gisteren niet reageren.

Volgens de entourage van de twee advocaten ligt het zwaartepunt van de financiële problemen van het prestigieuze kantoor voornamelijk bij de btw-hervorming in de advocatuur. Sinds 1 januari 2014 zijn advocaten namelijk niet langer vrijgesteld van btw, maar moeten ook zij 21 procent btw factureren en doorstorten. Mary en Buisseret zouden heel wat uitgeschreven facturen uit 2013 pas betaald hebben gekregen in 2014. De cliënten betaalden dus géén btw, maar het advocatenkantoor moest die wel zelf ophoesten. Hoewel Mary en Buisseret gisteren onbereikbaar waren, zijn ze naar verluidt 'niet beschaamd' over de cijfers.

De strafpleiter en zijn vrouw zouden overwegen om de organisatie van het kantoor te herbekijken. Naast hen twee werken er nog zeven mensen. Kortom: ofwel betaalt het kantoor te veel lasten, ofwel factureren ze te weinig.

Dominique Matthijs, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, wil zich niet uitspreken over de financiën van Sven Mary, maar zegt dat de btw-hervorming bij de advocaten inderdaad een aanpassing vergt. "Advocaten moeten ook btw betalen, ongeacht of de cliënt de factuur te laat of zelfs niet heeft betaald", zegt Matthijs. "Advocaten zijn ook ondernemers. Net als in zoveel andere sectoren voelen ook wij de crisis. Als dit nieuws iets aantoont, dan wel dat advocaten niet per definitie rijke ondernemers zijn. De doorsnee-advocaat verdient zeer, zéér matig zijn brood. Natuurlijk zijn er hoge toppers, maar er zijn veel meer advocaten die grote miserie kennen."