Direct naar artikelinhoud

Publiekslieveling Gevaert krijgt de handen op elkaar

Vermoeidheid speelt vice-Europese kampioene parten op 100 en 200 meter

Wat de internationale prestaties en populariteit betreft, kent Marion Jones in de atletiek haar gelijke niet, maar het grootste gejuich van de fans op de Memorial kwam gisteren een Belgische atlete toe. Kim Gevaert natuurlijk, die sinds het EK in München doorbrak in de mondiale sprint en beloofd had in Brussel nog eens het laatste spatje energie uit haar door een zwaar seizoen vermoeide lijf te knijpen. Ze liep een behoorlijke achtste tijd op de 100 meter (11.26) en eindigde als zevende op de 200 meter (22.96), maar de rek is er bij Gevaert na de piek op het EK toch wat uit.

De internationale topatleten hebben de Memorial Van Damme zeer graag, alleen al omdat er zo'n unieke sfeer met het opzwepende tromgeroffel heerst en het gigantische stadion bijna altijd zo goed als volzet is. Ook gisteren was de Brusselse meeting uitverkocht met 47.000 toeschouwers, achter de microfoon om het enthousiasme van het publiek aan te zwengelen zat, net als vorig jaar, Koen Wauters. Maar de hel brak als vanzelf los bij de 100 meter bij de vrouwen, het eerste grote hoogtepunt van de avond.

Dat niet alleen door de aanwezigheid van Marion Jones en Zhanna Pintoesevitsj. Uitkijken was het vooral naar Kim Gevaert. Zij heeft sinds haar toptijden en twee zilveren medailles op het EK in München, en ook dankzij haar bevallige uitstraling, in België de status van sportvedette bereikt. Welke atletiekliefhebber wilde haar dan niet op de Memorial aan het werk zien?

Ondanks dat ze al een bijzonder zwaar seizoen achter de rug heeft - het eerste jaar dat ze ook in de topmeetings een rol van betekenis begon te spelen - en vermoeid uit München terugkeerde en veel plichtplegingen had, wilde ze nog eens vlammen op de Memorial.

Op de 100 meter schoot Gevaert niet zo snel uit de startblokken en eindigde als achtste met een tijd van 11.26. Geen supertijd, maar ook geen ontgoocheling, al moest ze wel de Italiaanse Manuela Levorato voor zich laten, die ze op het EK nog geklopt had. Gevaert: "Deze tijd is meer dan behoorlijk. Het publiek heeft me echt voortgestuwd, maar mijn benen deden wat pijn, zodat de laatste versnelling niet echt lukte. Hopelijk betert dat op de 200 meter."

Of wilde Gevaert zich wat wilde sparen voor de afstand waarop ze in München met een wereldtoptijd (22.53) verbaasd had? Niet helemaal. Het bleek dat de rek er bij een vermoeide Gevaert toch wat uit is, ze eindigde als zevende met een tijd van 22.96, haar gewone niveau zeg maar. Gevaert snakt naar rust, maar tegelijk wordt haar seizoen nog verlengd. Na de Golden League-finale in Berlijn mag ze namelijk ook nog opdraven in de World Cup in Madrid van 20 tot 22 september, waar ze de Griekse Ekatherini Thanou (die forfait gaf) vervangt.Kim Gevaert perste er op de Memorial nog eens alles uit.(Foto ???)

Gevaert meest toegejuichte atlete op Memorial ondanks duel Jones-Pintoesevitsj