Direct naar artikelinhoud

Inzet milities tegen IS wordt flinke veldslag

Irak lanceerde een offensief om de provincie Anbar te heroveren, een week nadat IS daar de provinciehoofdstad overrompelde. De strijd om deze provincie wordt een van de grootste veldslagen tegen IS in Irak tot nu toe.

De sjiitische Iraakse milities die de afgelopen maanden grotendeels de regie over de strijd tegen Islamitische Staat hebben overgenomen, nemen formeel de leiding over het offensief in Anbar, aldus een zegsman gisteren. Het toont aan hoezeer het Iraakse nationale leger naar de zijlijnen van het slagveld is verdreven. De sjiitische milities, veelal getraind door Iran, zijn veel gemotiveerder in de strijd tegen de extremistische soennieten van IS.

Met name vanuit de aangrenzende provincie Salah ad-Din - waarvan Tikrit de hoofdstad is - proberen tienduizenden sjiitische strijders de komende weken IS uit Ramadi en omringende dorpen te verdrijven. Zij werken samen met reguliere legereenheden en worden ook geholpen door soennitische strijders uit Anbar.

Het verloop van die laatste samenwerking wordt van groot belang. Anbar is de grootste provincie van Irak, en de bevolking is vrijwel geheel soennitisch. De regering in Bagdad, die wordt geleid door de sjiitische meerderheid, bezweert dat Irak strijdt tegen de extremistische soennieten van IS - niet tegen soennieten in het algemeen.

Maar een feitelijke invasie van tienduizenden sjiitische militiemannen in het soennitische Anbar kan lokale inwoners in de armen drijven van IS, dat zich opwerpt als beschermheer van Iraakse soennieten. In Anbar herinneren inwoners zich nog goed de wandaden van sjiitische milities tijdens een religieuze burgeroorlog van 2006 tot 2008.

Om alvast olie op het vuur te gooien, doopte de zegsman van de sjiitische milities het offensief in Anbar gisteren Labayk ya Hussein, een verwijzing naar een historische sjiitische geestelijke.

De inname van Ramadi door IS kwam vorige week als een verrassing. De afgelopen maanden was de terreurgroep in Irak in het defensief. Maar Islamitische Staat toont zich flexibel op het slagveld, verplaatst zich nu in burgervoertuigen om identificatie te bemoeilijken. Bovendien houdt IS zich op in stedelijke gebieden, waar Amerikaanse luchtaanvallen het risico op burgerdoden met zich meebrengen.