Direct naar artikelinhoud

Massagraven ontdekt in Burundi

In Burundi zijn mogelijk tientallen vermeende tegenstanders van de regering vermoord en gedumpt in vijf massagraven. Dat stelt Amnesty International, dat zich baseert op satellietbeelden.

"Deze beelden suggereren een bewuste poging van de autoriteiten om te verdoezelen in welke mate hun veiligheidsdiensten hebben gemoord", zegt Muthoni Wanyeki, regionaal directeur van Amnesty. De Burundese regering van president Pierre Nkurunziza heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.

In Burundi woedt al tien maanden een politiek conflict. Het begon toen Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde, volgens tegenstanders ongrondwettelijke termijn. Sinds die tijd zijn zeker 450 mensen door geweld om het leven gekomen. Nog steeds bestaat de vrees dat het conflict opnieuw kan uitlopen op een etnische strijd tussen Hutu's en Tutsi's.

Gewelddadige huiszoekingen

De mogelijke massagraven zijn volgens ooggetuigen gemaakt op 11 december vorig jaar. Op die dag hadden Burundese rebellen eerder twee militaire kampen aangevallen. De veiligheidsdiensten reageerden met gewelddadige huiszoekingen in een wijk van Bujumbura. Daarbij zijn minstens 87 mensen om het leven gebracht.

De VN zijn nog bezig met onderzoek naar andere satellietbeelden van mogelijk negen andere massagraven in en vlak bij de hoofdstad. Volgens getuigen zouden daarin zeker honderd mensen terecht zijn gekomen. Een van de massagraven zou zich binnen een militair kamp bevinden.

Dit weekend vergaderen in Addis Ababa de regeringsleiders en staatshoofden van de Afrikaanse Unie (AU) over een voorstel om een AU-vredesmacht van circa vijfduizend militairen naar Burundi te sturen. De regering-Nkurunziza is hier fel op tegen. De verwachting is dat het voorstel niet de vereiste tweederdemeerderheid zal halen.

"Het zal moeilijk worden", meent een betrokkene bij de beraadslagingen in Addis. De AU kan zonder een akkoord met Burundi, en met buurlanden die eveneens tegen de komst van een vredesmacht zijn, het besluit niet forceren. Mogelijk wordt wel overeenstemming bereikt over het sturen van circa honderd AU-waarnemers en een kleine groep militairen om hen te beschermen.