Direct naar artikelinhoud

Vrouwenvoetbal gevaarlijker dan worstelen

De American Academy of Pediatrics (AAP) waarschuwt middelbare scholen in de VS tegen de gevaren van vrouwenvoetbal. Veel speelsters lopen kwetsuren op, vooral enkelverstuikingen.

De sport is sinds 1999 in opmars bij tienermeisjes, toen het Amerikaanse damesteam de wereldbeker won. Het aantal deelnemers aan vrouwenvoetbal in high schools is in die tijd met 45 procent gestegen.

Maar samen met de populariteit, steeg ook het aantal blessures. In een studie analyseerde AAP de verwondingen van alle schoolsporten tussen 1999 en 2014. Zo blijkt voetbal gevaarlijker voor meisjes dan jongens. Meer zelfs, ze lopen meer kwetsuren op dan jongens in ruwe sporten als ijshockey, worstelen en lacrosse. Per 1.000 deelnames zijn er 2,46 meisjes die zich bezeren bij het voetballen. Bij jongens is dat 1,69. Zij bezeren zich het vaakst bij ijshockey (2,34), worstelen (2,32) en lacrosse (2,1).

Het is niet duidelijk waarom meisjes zich vaker blesseren. Sommigen wijten het aan een andere manier van spelen. Anderen beweren dat meisjes er gewoon vaker voor uitkomen wanneer ze gewond zijn. Uit eerder onderzoek bleek al dat de meeste kwetsuren bij vrouwenvoetbal niet zo erg zijn. De meest voorkomende problemen zijn enkelverstuikingen. Andere studies wijzen erop dat vrouwelijke spelers makkelijker hun voorste kruisbanden scheuren.

Toch is voetbal niet de gevaarlijkste sport in de Amerikaanse scholen. American football staat bovenaan de lijst, met 4,01 gewonden per 1.000 deelnames. Al werd voor deze sport geen onderscheid gemaakt tussen geslachten. Zwemmen en duiken staan dan weer geboekstaafd als de veiligste sporten op school. Alle data van verwondingen worden bijgehouden door het National High School Sports-Related Injury Surveillance System.