Direct naar artikelinhoud

Premier en koning kalm maar strijdvaardig

De koning en premier Michel hebben dezelfde boodschap uitgedragen. Strijdvaardig, maar kalm moeten de Belgen het gewone leven voortzetten. Geen oorlogstaal dus.

"De meest extreme barbarij heeft toegeslagen, maar wij blijven één. Wij blijven onze vrijheden beschermen en verdedigen." Het was een lastige evenwichtsoefening voor de premier na de Nationale Veiligheidsraad. Hij wilde er alles aan doen om een psychose te vermijden, en toch moest hij vastberaden klinken. Empathie, maar geen pathetiek, die snaar zocht hij.

Eerder op de dag had Michel al Zaventem en Maalbeek bezocht, en dat had indruk op hem gemaakt. Hij had het dan ook over levens die in hun volle vlucht zijn verwoest. "Mensen die onbezorgd naar hun werk of naar school gingen, zijn geraakt door extreme gruwel. Onze vrijheden zijn in het hart geraakt."

Hij maakte de vergelijking met aanslagen in Parijs, Londen en Madrid en had het over internationale steunbetuigingen. "De strijd tegen terreur is een gemeenschappelijke strijd, die zonder grenzen moet worden gevoerd."

Op het einde keek hij doelbewust recht de camera's in. Alsof hij de terroristen en hun handlangers direct wilde aanspreken. "We zullen er alles aan doen om het terrorisme te bestrijden", besloot hij. De koning was iets zachter. "Laten we vertrouwen hebben in onszelf. Vertrouwen is onze kracht."

Cultuurverschil

Uiteraard had de Wetstraat 16 beide speeches op elkaar afgestemd. Michel en koning Filip kozen voor een ander register dan François Hollande na 13 november. De Franse president had het toen onverbloemd over 'oorlogsdaden' en kondigde de noodtoestand af. Hij legde meteen de link tussen de aanslagen en IS. Michel wilde dat soort straffe taal vermijden.

Alles stond in het teken van het bewaren van de sereniteit, al kan er ook een cultuurverschil spelen. De voorbije maanden is gebleken dat de Fransen scheutiger zijn met informatie.