Direct naar artikelinhoud

Luchtverkeersleiders dreigen met staking

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol zijn het beu dat de regering niet aan hun eisen tegemoetkomt. 'We hebben de indruk dat de ministers liever pijnlijke stakingen afwachten voordat ze naar ons willen luisteren.'

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en pensioenminister Daniel Bacquelaine (beiden MR) zitten vanochtend om 10 uur samen met de vakbonden voor het 'overleg van de laatste kans'. Begin deze maand hebben de bonden reeds een stakingsaanzegging ingediend.

"Binnen Belgocontrol heerst een malaise. De problemen slepen al jaren aan", zegt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond. "We hebben veertien probleempunten opgesteld voor de regering - van slechte bureaustoelen, over de veiligheid van onze software tot de eindeloopbaanregeling voor onze mensen."

Als de regering niet tegemoetkomt aan die eisen, dreigen de vakbonden het luchtverkeer boven het land stil te leggen. Als de luchtverkeersleiders staken, kunnen er immers geen vliegtuigen opstijgen of landen, waardoor vluchten worden vertraagd of volledig worden geannuleerd.

"Er is al gedurende een week actie gevoerd. Luchtverkeersleiders gaan niet meer naar verplichte cursussen. Maar we hebben de indruk dat de ministers liever pijnlijke stakingen afwachten voordat ze naar ons willen luisteren. Dat is spijtig. We willen de reizigers niet treffen."

Dominique Dehaene, de woordvoerder van Belgocontrol: "De bal ligt nu in het kamp van de regering. Dit is een puur politieke beslissing." Hoe het vandaag ook afloopt, morgenochtend komen de vakbonden onderling samen om zich over de toekomst van Belgocontrol te beraden.

Een staking in 2014, bij de start van de vakantie, zorgde voor veel annulaties van vluchten en leverde de vakbonden toen heel wat boze reacties op van vakantiegangers. Callaerts: "Dat begrijpen we, maar we kunnen ons toch ook niet in ons gezicht laten uitlachen."