Direct naar artikelinhoud

Ziekenfondsen tikje duurder

12 van de 27 ziekenfondsen zullen hun premie verhogen

Bij de helft van de ziekenfondsen in Vlaanderen stijgt de bijdrage, van 8 cent tot 1 euro per maand. In ruil krijgen leden extra terugbetalingen en voordelen.

De website Spaargids.be vergelijkt permanent de bijdragen die leden moeten betalen aan het ziekenfonds en geeft ook een overzicht van de producten en diensten die ze daarvoor in ruil krijgen. Die extra voordelen zitten in het basispakket van het ziekenfonds. Het gaat om tussenkomsten in het lidgeld van sport- en fitnessclubs, voor speelpleinwerking, orthodontie, laserbehandeling van de ogen, geboortegeschenken, luiervoordelen, borstvoedingspremies, acupunctuur, homeopathie en nog een hele reeks andere uitgaven.

Voor volgend jaar verhogen 12 van de 27 ziekenfondsen hun premie. Omdat de leden die bijdrage maandelijks betalen, zal de impact op het huishoudbudget klein zijn. De grootste stijging komt op naam van enkele provinciale afdelingen van de Liberale Mutualiteit, waar de jaarpremie met 12 euro stijgt van 66 naar 78 euro. Bij de Christelijke Mutualiteit gaat het om stijgingen van 6 euro per jaar. Bij het onafhankelijke ziekenfonds Partena gaat een lid nu 8 euro in plaats van 7,5 euro betalen.