Direct naar artikelinhoud

Steden proberen Airbnb te temmen

Amsterdam wil een internationale bijeenkomst organiseren over hoe je als stad kan omgaan met de verhuursite Airbnb. Wereldwijd zijn steden ongerust, ook bij ons. In Brussel moeten alle aanbieders van logies zich nu al registreren.

De kans dat u al eens een Airbnb-appartement boekte om goedkoper op vakantie te gaan, is groot. De formule is dan ook erg populair. Maar de grote steden en hun inwoners ondervinden steeds vaker problemen. Vorig jaar kwamen boze inwoners in New York nog op straat om te demonstreren tegen Airbnb. De populariteit van deze verhuursite zou hogere huurprijzen in de stad veroorzaakt hebben. In Barcelona zorgde burgemeester Ada Colau er vorige maand nog voor dat niemand nog nieuwe Airbnb-appartementen mag openen.

In Brussel moet iedereen die occasioneel een verblijf verhuurt zich sinds april registreren. De verhuurders moeten zeker tien documenten voorleggen aan hun tijdelijke huurders, waaronder een verzekering en bewijs van brandveiligheid. Wie al vaker via Airbnb verhuurd heeft, zal zich voor eind juli moeten melden bij de Brusselse administratie. Die mensen zullen ook moeten bewijzen dat ze hun inkomsten destijds hebben aangegeven bij de fiscus. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil zo de eerlijke concurrentie onder de uitbaters stimuleren.

In de Vlaamse steden is het wachten op het Vlaams Logiesdecreet. Daarvoor keurde het Vlaams Parlement op 27 januari 2016 al een voorstel goed. Door de nieuwe evoluties in het toeristische speelveld, zoals de opkomst van internetplatformen en creatieve logiesvormen, was er meer flexibiliteit nodig. Het huidige decreet dateert van 2008 en zal waarschijnlijk begin 2017 vervangen worden. De overheid zal met de invoering van het nieuwe decreet dan onder meer adressen van dergelijke logies kunnen opvragen om gerichte controles te kunnen uitvoeren.

Geen marginaal verschijnsel meer

"Volgens het decreet dat nu geldt, moeten de aanbieders van Airbnb zich formeel aanmelden en belasting betalen op hun inkomsten", zegt Antwerpse schepen van Financiën en Toerisme Koen Kennis (N-VA). "We checken ook of er aanbieders zijn die zich niet aanmelden en we confronteren hen daarmee. Sommigen weten gewoon niet dat er administratieplicht is en die helpen we dan naar de juiste kanalen. Maar anderen ontduiken systematisch de taks, en dat kan natuurlijk niet. Dan ontstaan er soms wel discussies", vertelt Kennis.

Ook in Gent zijn er al veel aanbieders via Airbnb. "Het is zeker geen marginaal verschijnsel meer, en het wordt steeds populairder", zegt de Gentse schepen van Wonen Tom Balthazar (sp.a). "Tot nog toe zijn er geen georganiseerde protesten bekend van de horeca of de hotelsector. Maar natuurlijk dringen zij wel terecht aan op het correcte gebruik van Airbnb. Het is belangrijk dat Airbnb beperkt wordt tot wat het bedoeld is, en dat is korte en occasionele verhuring van woonruimtes. Dat moet opgevolgd worden op Vlaams niveau, vertelt Balthazar.

Een strenge regelgeving lijkt in Vlaanderen dus niet meteen nodig. "We zijn blij met alle toeristen, zeker in deze tijden. Maar we zijn wel bezorgd voor de toekomst", zegt de Gentse schepen nog. "We worden niet overspoeld met aanbieders zoals in Amsterdam. Dus het is wel interessant om te kijken hoe zij het aanpakken, maar momenteel is het bij ons nog niet nodig", zegt ook de Antwerpse schepen.