Direct naar artikelinhoud

Ringland-strijd nog niet voorbij

Twee jaar na de hype heeft Ringland een voet tussen de deur in de politiek, maar veel bewegingsruimte krijgt de Antwerpse burgerbeweging niet. De Vlaamse regering zet haar plannen voor Oosterweel onvermoeibaar door.

Een voor een kwamen ze gisteren binnengedruppeld, de vrijwilligers die hun startpakket kwamen ophalen om de luchtkwaliteit in hun stad te meten. De Antwerpse zaal Roma is dezer dagen het zenuwcentrum van het Antwerpse collectief dat ijvert voor de overkapping van de Ring.

Gisteren deelde Ringland samen met de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel proefbuisjes uit aan 2.000 Antwerpenaren. Zij zullen die ophangen aan hun gevel om de hoeveelheid stikstofdioxide en fijn stof in de lucht te meten.

Zelfkritiek

Voor Ringland gaat die studie niet alleen om de resultaten, maar ook om de maatschappelijke weerklank. "Vorig jaar hebben we 100.000 euro opgehaald via crowdfunding, maar dat kunnen we niet elk jaar herhalen. Gelukkig hebben we wel veel expertise", zegt woordvoerder Sven Augusteyns. Naast die wetenschappelijke expertise kan Ringland terugvallen op een brede basis, zeker binnen de cultuursector. Binnenkort zullen honderd kunstenaars hun werken veilen ten voordele van Ringland.

De droom omzetten in realiteit, dat is de grote uitdaging voor Ringland. Daarom legt de organisatie vanavond een plan op tafel voor de bouw van de overkapping. Experts die betrokken waren bij de aanleg van de oorspronkelijke ring hebben daaraan meegewerkt. Daarnaast wordt een klimaatstudie van de VUB voorgesteld waarin de CO2-uitstoot van de bouw wordt berekend. Daaruit blijkt dat het 23 jaar zal duren voordat de positieve effecten de negatieve ongedaan maken.

Een beetje zelfkritiek kan nooit kwaad om je geloofwaardigheid te vergroten, weten ze bij Ringland. Vorig jaar lanceerde de beweging ook al een studie waaruit bleek dat er grote concentraties stikstof zouden ontstaan aan de tunnelmonden van de Ring. De conclusie was gelijkaardig: Ringland is misschien niet perfect, maar wel veel beter dan wat de Vlaamse regering van plan is met het Oosterweeltracé. "Wij hopen dat onze plannen weg krijgen in dit dossier", zegt Augusteyns.

Of die hoop gerechtvaardigd is, moet blijken uit het werk van professor Alexander D'Hooghe, de intendant die in opdracht van de Vlaamse regering de overkapping onderzoekt. Hij moet een brug slaan tussen de overheid en de vele actiegroepen die zich verzetten tegen Oosterweel. "Hij voert nu al volop gesprekken met alle belanghebbenden in het kader van de leefbaarheid", zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

Argwaan

Een positief signaal is dat D'Hooghe vanavond aanwezig zal zijn in de Roma. "We moeten evolueren van een conflict- naar een samenwerkingsmodel", zei hij vorige week. "Er is nood aan een brede algemene visie, maar we moeten ook durven vooruitgaan met segmenten waar al een consensus over te vinden valt." Toch zit er een belangrijk verschil tussen het doel van de intendant - "een maximale overkapping" hier en daar - en de volledige overkapping waar Ringland voor pleit.

Mede daarom is er ook wel argwaan. Terwijl de intendant bezig is aan zijn participatieproject, zet de Vlaamse regering immers door met haar plannen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maakte vorige week bekend dat de bouw van de Oosterweelverbinding op schema zit. In 2017 kunnen de bouwwerken van start kan gaan. Daarmee bestaat het risico dat Ringland en de andere actiegroepen voor voldongen feiten worden geplaatst.