Direct naar artikelinhoud

De Bilde en De Cock riskeren boete

Brugse politie vindt dat spelers door obscene gebaren supporters provoceren

De obscene gebaren van Olivier De Cock na zijn doelpunt en van Gilles De Bilde bij het verlaten van het veld na afloop van Club Brugge-Anderlecht op 7 december, kan hen nog zuur opbreken. De Brugse politie stelde namelijk twee processen-verbaal op en oordeelde dat de twee spelers de supporters provoceerden, gedrag dat volgens artikel 23 van de voetbalwet strafbaar is. In principe riskeren de twee een geldboete van minimum 500 en maximum 5.000 euro en ook een stadionverbod van drie maanden tot vijf jaar. In theorie is dat vonnis uitvoerbaar maar in praktijk wordt die sanctie nooit opgelegd. In het verleden kreeg KV Mechelen-aanvaller Joao Elias al eens een pv in zijn bus maar hij hoorde er verder niets van. Antwerp-speler Leleu en keeper Parizek werden door de politie ook al betrapt op het opsteken van hun middelvinger, maar hun acties bleven eveneens zonder gevolg.

Zowel De Bilde als De Cock geven toe dat ze het welgekende 'fuck you'-gebaar maakten. De Brugse rechtsback bood nadien zijn excuses aan, De Bilde deed dat niet. Gevraagd naar een reactie gaf hij aan zelf geprovoceerd te zijn. Geen van beide spelers zit overigens erg in met het proces-verbaal. Eerstdaags mogen De Cock en De Bilde tekst en uitleg gaan geven op de voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken maar voor de rechtbank komt hun zaak niet. Alleen indien er sprake is van het toebrengen van slagen en verwondingen volgt een doorverwijzing naar de rechter. Overigens komt Anderlecht-speler Seol er nog goed af. Meteen na affluiten stak de Koreaan eveneens zijn middelvinger op maar daar werd geen pv van opgemaakt.

Anderlecht-manager Michel Verschueren vindt net als secretaris Jacques De Nolf van Brugge het opstellen van een proces-verbaal overdreven, temeer omdat hij en de Brusselse delegatie zelf bekogeld werden met allerhande projectielen. De manager vraagt zich af waarom de politie daar dan niets tegen ondernam. Bondsvoorzitter Jan Peeters is evenmin te spreken over het optreden van de politie. Voor hem is het wangedrag van de spelers een zaak voor de disciplinaire commissie van de voetbalbond. (VH)