Direct naar artikelinhoud

Tijd voor een baby? Probeer eerst eens een pop

Wie twijfelt of hij of zij de zorg voor een pasgeboren baby wel aankan, kan dat nu gewoon testen met een levensechte pop. De real care baby ruikt als een kind, moet gevoed en geknuffeld worden, en - vooral - huilt op gezette tijden.

Iedereen die dat wil, kan de pop uitlenen bij het Leuvense Huis van het Kind of bij vzw Fara, een luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes. "De real care baby is een levensechte pop waarmee je kunt oefenen. Zo leer je wat de impact is op je leven als je de klok rond voor een baby moet zorgen", zegt Katleen Alen, stafmedewerker bij Fara.

Bedoeling is dat je vijf dagen lang, 24 uur op 24, voor de pop zorgt. En als het kind aan het krijsen slaat, is het aan mama of papa om uit te zoeken wat er aan de hand is: is er voeding of een propere luier nodig, of moet het kind getroost of geknuffeld worden?

Broze wolk

Alle handelingen worden geregistreerd via het polsbandje dat de verzorger draagt. Per real care baby worden er twee polsbandjes meegegeven, zodat papa of oma ook kan helpen. Als je de uitgeleende pop weer gaat binnenbrengen, krijg je een rapport dat uitgebreid besproken wordt.

"Tieners zitten vaak op een roze wolk als ze dromen van hun baby, terwijl de werkelijkheid toch vaak een broze wolk blijkt te zijn", meent Alen. "Met onze real care baby willen we niet alleen jongeren helpen, maar ook mensen met een zekere kwetsbaarheid - een mentale beperking bijvoorbeeld - of mensen die nog twijfelen."

"Onze ervaringen met de real care baby zijn echt positief, want hij doet mensen nadenken."