Direct naar artikelinhoud

Geld en zuurstof voor Griekenland

Griekenland krijgt én vers geld én hulp bij het beheersen van zijn enorme schuldenberg. Dat zijn de ministers van Financiën van de negentien eurolanden overeengekomen.

De komende maanden krijgt Griekenland, in delen, 10,3 miljard euro uitgekeerd uit het vorig jaar gesloten driejarige steunpakket van maximaal 86 miljard euro. Het Zuid-Europese land zit nog niet financieel aan de grond, maar het moet in de zomer forse afbetalingen doen. Die zouden zonder dit vers kapitaal in de knel hebben kunnen komen.

Onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stond de schuldenberg ook op de agenda van het overleg. Het fonds wil pas financieel gaan bijdragen aan het pakket als er serieus werk wordt gemaakt bij het verlichten van de schulden van Griekenland.

De ministers spraken samen met het IMF af concrete, technische correcties te nemen voor de korte termijn die de last houdbaarder moeten maken. Daarnaast komt er verdere schuldverlichting aan het einde van het programma, in 2018, als dat ook daadwerkelijk nodig blijkt te zijn en Griekenland zich heeft gehouden aan de afgesproken doelstellingen. Dan kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar langere looptijden of lagere rentes. Kwijtschelding is geen optie.

Op nog langere termijn toonden ze zich bereid klaar te staan voor Griekenland, maar verder dan een politieke belofte kwam het niet. Mede omdat het lastig is te voorspellen hoe de (Griekse) economie zich ontwikkelt op langere termijn.

Doorbraak

"Vergis je niet. Dit is verregaand", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van de nachtelijke vergadering over de schuldverlichting. Hij wees erop dat de ministers tot het politiek haalbare "uitgerekt" zijn om tot een deal te komen. Dijsselbloem noemde de deal dan ook een "doorbraak" en een "nieuwe fase".

Want alles draaide erom om het IMF aan boord te krijgen. Met een positieve aanbeveling wordt dit gesloten akkoord voorgelegd aan het bestuur van het IMF, dat uiteindelijk voor het einde van het jaar een definitief besluit moet nemen over deelname.