Direct naar artikelinhoud

Zwitsers stemmen in met versoepeling naturalisatieprocedure kleinkinderen

De Zwitsers hebben in een referendum ingestemd met een versoepeling van de naturalisatieprocedure voor kleinkinderen van immigranten. Dat blijkt uit eerste resultaten die door de openbare media werden verspreid. Volgens het peilingsinstituut gfs.bern zei 59 procent 'ja' tegen het voorstel van de regering.

De Zwitserse Volkspartij, de grootste partij van het land, liep haar derde nederlaag in twee jaar tijd op in een referendum over migratie. De partij voerde campagne tegen het plan, met de waarschuwing dat moslimextremisten het land zouden binnendringen. Affiches van de partij toonden een gesluierde vrouw en handen in verschillende huidskleuren die Zwitserse paspoorten grijpen.

De meeste van de in Zwitserland geboren buitenlanders die door de stemming zijn getroffen, hebben grootouders die vanuit Italië, Turkije en zuidoostelijk Europa naar Zwitserland zijn geëmigreerd.

'Belachelijk'

Voorstanders vinden het belachelijk dat mensen die geboren zijn in het land moeten bewijzen dat ze geïntegreerd zijn. Tegenstanders vrezen dan weer dat een goedkeuring de deur openzet voor een makkelijke naturalisatie van de 25 procent niet-Zwitsers in het land.