Direct naar artikelinhoud

'Zwitserland pleegt spionage in Duitsland'

De Duitse justitie onderzoekt of Zwitserland spionage pleegt. Vorige week werd in Frankfurt een 54-jarige Zwitser gearresteerd. Volgens zijn advocaat bespioneerde hij voor de Zwitserse geheime dienst Duitse belastinginspecteurs.

De spion was op zoek naar informatie over illegale cd's met gegevens van Duitse belastingontduikers in Zwitserland. Als de verdenking juist blijkt, handelt de Zwitserse overheid dus in het belang van Duitse belastingontduikers.

De voormalige politieman Daniel M. zou al sinds 2012 belastinginspecteurs in Duitsland bespioneren. Het zou zijn opdracht zijn een lijst te maken met inspecteurs die betrokken zijn bij de aankoop van belasting-cd's. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij daarbij samenwerkte met een nog onbekende 'mol', die zich diep heeft ingegraven in Duitslands financiële hoofdstad Frankfurt.

Bayern München

Sinds 2006 kopen verschillende Duitse deelstaten geregeld cd's met door informanten gestolen gegevens over Duitsers die belastingfraude plegen, achter het gordijn van het Zwitserse bankgeheim. De Duitse overheid gebruikt die cd's om er belastingontduikers mee op te sporen. Zo werd onder meer de grootschalige belastingontduiking van Uli Hoeness, de voorzitter van voetbalclub Bayern München, ontdekt met behulp van zo'n cd.

De Zwitserse regering wil zich niet uitspreken over het voorval. In beginsel beschouwt de regering het kopen van de cd's met gestolen informatie als illegaal en ongewenste inmenging in het bankgeheim.

'Meer openheid'

De afgelopen jaren vaardigde Zwitserland om die reden drie arrestatiebevelen uit tegen Duitse belastinginspecteurs. Anderzijds beloofde diezelfde regering Duitsland al herhaaldelijk meer financiële openheid te verschaffen en zelf jacht te gaan maken op buitenlandse belastingfraudeurs. Voor 2018 staat zelfs een automatische uitwisseling van gegevens over belastingbetalers gepland.

Toch bekijkt de Duitse minister Maas die openheid nu sceptisch. Wie belastinginspecteurs bespioneert om belastingontduikers te beschermen, neemt het niet zo nauw met de belofte om meer openheid te geven, vindt hij. "Als het Zwitserland menens is met zijn afkeer van dubieuze zaakjes, moeten zulke acties uitblijven."