Direct naar artikelinhoud

Red Dragons in tranen na gemiste medaille: 'Dit is klote'

De Red Dragons verlaten het EK dan toch niet met een medaille om de nek. Met de oppermacht van Rusland zaterdag viel te leven, veel harder kwam gisteren het verlies voor brons aan tegen Servië.

Kort na acht uur gisterenavond lagen de Red Dragons uitgeteld tegen de grond. De eerste matchbal van Servië in de tiebreak was raak. Veel spelers verlieten het veld met tranen in de ogen. De ontgoocheling was veel groter dan na de verloren halve finale tegen Rusland op zaterdagavond - daar was het klasseverschil immens groot.

Veel pijnlijker is het te verliezen als je een medaille kunt ruiken, zoals gisteren tegen Servië na een 1-2-voorsprong in de sets. België leek met een goede start in de vierde set gelanceerd voor het brons, en toch kroop Servië weer recht. Het zal wel te maken met de routine van een van de sterkste teams van de wereld.

Daarentegen moest België erkennen dat het overdonderende niveau dat de ploeg getoond had tegen Italië dit weekend niet voor herhaling vatbaar leek. Bondscoach Vital Heynen formuleerde het na de troostfinale zo: "We hebben normaal gespeeld. Niet slecht, maar ook niet heel goed. Terwijl we heel goed moeten spelen om een land als Servië te kloppen. Met een normale wedstrijd win je geen medaille. We hebben iets te veel foutjes gemaakt."

Hoopvol voor toekomst

Veel spelers hadden het door de emoties moeilijk om te praten. "Hoe je het ook draait of keert, dit Servië was te pakken. Dit gaat nog heel lang pijn doen", zei spelverdeler Matthias Valkiers.

Ook kapitein Sam Deroo had tranen in de ogen: "Het is klote, een echt rotgevoel om als vierde te eindigen. Ook al kunnen we onszelf weinig verwijten. We hebben na het verlies van de eerste set tegen Servië getoond dat we een echt team zijn. We waren zeker de evenknie van Servië en bij momenten een pak beter. Maar uiteindelijk bleven we na de tiebreak wel met lege handen achter."

Toch hebben de Red Dragons op dit EK opnieuw een belangrijke stap in hun evolutie gezet. Ze klopten met Frankrijk en Italië landen die beduidend hoger op de wereldranking staan en bereikten voor het eerst in de geschiedenis de laatste vier van een EK.

"We hebben, los van Rusland, bewezen dat we echt wel kunnen wedijveren met de top", zegt Deroo. "Nu moeten we verder stappen blijven zetten richting het WK volgend jaar. Het is belangrijk dat iedereen nu individueel nog meer ervaring opdoet bij grote clubs. Fysiek staan we zeker op niveau. We missen alleen nog dat tikkeltje ervaring."

Ook Geert De Dobbeleer, technisch directeur van de Belgische volleybalbond, kijkt verder dan de ontgoocheling om de gemiste medaille. "De manier waarop we Servië pijn doen, mag er zijn. We hebben zulke ervaringen nodig en zitten meer dan ooit op het juiste parcours richting het WK. De toekomst oogt supermooi."