Direct naar artikelinhoud

'Alleen Gaviria kan Sagan kloppen'

De kogel is door de kerk. Fernando Gaviria (22) verhuist van Colombia naar Italië. In Lido di Camaiore huurt het Colombiaanse toptalent van QuickStep een appartement van ex-sprinter Alessandro Petacchi. Door de betere trainingslocatie wil Gaviria de laatste kloof met de wereldtop dichten.

Wanneer hij straks de start neemt van Tirreno-Adriatico, rijdt Fernando Gaviria een halve thuiswedstrijd. De Italiaanse rittenkoers start in Lido di Camaiore, de nieuwe woonplaats van Gaviria. "Eindelijk", zegt Patrick Lefevere, teambaas van QuickStep Floors. De Colombiaan heeft nu meer dan lang genoeg gezocht. September 2015 werd Gaviria stagiair in de ploeg van Lefevere. De baas drukte hem toen al op het hart dat verhuizen naar Europa voor hem het beste was. De verhuis was eigenlijk al in maart vorig jaar gepland.

Maar dat duurde dus even langer. Passeerden de revue: Girona in Spanje, Gent, Madrid of toch weer Colombia, waar zijn manager Giovanni Lombardi woont. Lido di Camaiore werd het uiteindelijk, een stadje aan de kust op een halfuur autorijden van Pisa. Gaviria huurt er een appartement van ex-sprinter Alessandro Petacchi, die zelf vijfhonderd meter verder woont. Ploegmaat Gianluca Brambilla had ook nog een huis voor hem in Italië. Dat werd nog even moeilijk. Lefevere: "Fernando kon gewoon niet beslissen. Eigenlijk zou hij het liefst in Colombia blijven, maar dat gaat dus niet."

Algarve, Tirreno en Colombia

Gaviria is nog maar 22 en dus is verhuizen niet evident, beseft Lefevere. "Wanneer je zo jong bent en je gaat naar het andere eind van de wereld wonen, riskeer je al snel eenzaam te worden. Bovendien heeft hij een heel mooie vriendin in Colombia. Ik weet niet of zij mee verhuist. Maar ik hoor dat zijn zus en schoonbroer naar Europa komen. En zijn ouders zouden ook plannen maken om met een visum enkele maanden in Italië te verblijven."

En als het echt niet lukt, heeft Lefevere nog wel een paar Italianen in zijn ploeg die zich over Gaviria kunnen ontfermen. "Sabatini woont niet veraf. En ploegleider Bramati zal hem wel op de voet volgen."

Wanneer Gaviria precies verhuist, zegt Lefevere niet te weten. "Met die Colombianen is het altijd ingewikkeld. Volgende week rijdt hij de Ronde van Algarve en daarna start hij in Tirreno-Adriatico. Tussendoor wil hij nog naar Colombia terug om het nationaal kampioenschap te rijden. Hij zegt dat het iets is voor sprinters zoals hij, dat hij een goede kans maakt op de titel. Maar dan hoor ik ook weer dat er 4.000 hoogtemeters moeten worden overwonnen."

Lefevere wil niet te streng zijn voor zijn jonge renner. Fernando Gaviria wordt alom geprezen als de renner van de toekomst. En zo denkt Lefevere daar ook over. Vorig jaar in Tirreno won hij zijn eerste WorldTour-koers. Aan het einde van het seizoen won hij op indrukwekkende manier Parijs-Tours. Dit jaar zit hij opnieuw aan twee overwinningen: twee etappezeges in de Ronde van San Juan.

Zijn nieuwe huisbaas Alessandro Petacchi noemde hem gisteren nog de "nieuwe Peter Sagan". Lefevere: "We zullen zien of dat waar is. Maar als er één renner Sagan kan kloppen, dan moet het volgens mij wel Gaviria zijn."