Direct naar artikelinhoud

ACV: 'Lagere minimumlonen kosten de staat geld'

Een verlaging van de minimumlonen voor jongeren gaat geld kosten, en vooral: het wordt een maat voor niets. Dat vreest het ACV. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) begrijpt de commotie niet.

De regering-Michel I besliste bij de opmaak van de begroting om de minimumlonen voor starters te verlagen. Het brutoloon daalt voor wie jonger is dan 21, maar netto houdt hij hetzelfde over. De staat past het verschil bij. Op die manier wil de regering werkgevers een duw in de rug geven om jongeren aan te nemen. Vandaag wordt de wettekst besproken in het parlement.

De christelijke vakbond ACV houdt het hart vast. "Overal elders in Europa worden die lage lonen voor jongeren afgeschaft", zegt Tom Vrijens van ACV jongeren. "Nergens is in de praktijk een verandering geweest in de tewerkstelling."

De regering hoopt met deze maatregel zowat 1.000 jongeren aan een baan te helpen. Op die manier zou er zo'n 20 miljoen euro uitgespaard worden. Onrealistisch, vindt het ACV. Momenteel zijn er al ongeveer 50.000 mensen onder de 21 aan het werk. Een deel van hen zal ook in aanmerking voor de lagere minimumlonen, waar de overheid dus moet bijpassen. "Er is geen enkele berekening voorhanden wat dat zal kosten", klinkt het.

Sociale partners?

Vrijens betreurt ook dat de sociale partners geen inspraak hebben gekregen in deze maatregel. Nochtans werden ze daar officieel toe uitgenodigd in een brief van de regering. ACV ziet zich gesterkt door een kritisch advies van de Raad van State, het rechtsorgaan dat moet nagaan of wetgeving wel juridisch waterdicht is.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) begrijpt de kritiek niet. Hij heeft geen reden om te twijfelen aan de effecten van deze maatregel. Ook de kosten zullen beperkt blijven, omdat het doelpubliek afgelijnd genoeg is, meent hij. "Al wie een half jaar meer dan vier vijfde gewerkt heeft, komt niet in aanmerking", zegt zijn woordvoerder.

En de inspraak van de sociale partners? Zij moesten tegen half januari iets laten weten en kunnen tot 31 maart nog andere aanbevelingen doen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. "We hebben nog niets gehoord."

Armoedespecialist Ive Marx (UAntwerpen) gaat maar voor een stuk mee in de redenering van de bonden. "De effecten van een minimumloon op tewerkstelling zijn inderdaad niet zo eenduidig", stelt hij. "Er is wel afdoende bewijs dat er een gunstig effect is op bepaalde doelgroepen, zoals de jongere laaggeschoolden."