Direct naar artikelinhoud

IJsjes zijn nooit gezond

Bumba, K3 en Plop denken aan de gezondheid van uw kinderen. Tenminste, dat laten de suikervrije ijsjes die IJsboerke voor Studio 100 maakt, uitschijnen.

Uw kind vraagt naar een Piet Piraat- of K3-ijsje? De kans bestaat dat u daar voortaan sneller uw portefeuille voor bovenhaalt. Tenminste toch als u de afgelopen dagen het nieuws uit de roomijssector meekreeg. IJsboerke blijkt als eerste producent wereldwijd zijn ijsjes met tagatose te bereiden, een natuurlijke suikervervanger die uit lactose wordt gehaald en tot drie keer minder calorieën bevat. "De trend naar gezondere voeding met minder suiker is gezet", stelde Hans Bourlon, CEO van Studio 100 en een van de grote klanten bij IJsboerke, trots.

Bij Damhert, het Limburgse natuurvoedingsbedrijf dat als enige wereldwijd een patent heeft op tagatose, zijn ze eveneens enthousiast over het eerste contract dat ze hebben kunnen binnenhalen. Ze hopen dat de interesse wordt gewekt van andere spelers, want de toepassingen zijn talrijk - tagatose kan in koekjes, chocolade en ook frisdrank. Er is al lang contact met PepsiCo, klinkt het. "Maar we zijn een kmo, de hoeveelheden die deze multinational nodig heeft, kunnen wij nog niet aan."

Gezondheidstrend

De stap die IJsboerke zet, zetten veel bedrijven. Unilever maakte bekend 45 procent minder suiker in zijn Lipton Ice Tea te stoppen. Ook Coca-Cola kondigde aan, in Nederland, de suikerhoudende versie van Sprite uit de rekken te halen. Nestlé beloofde dan weer 40 procent minder suiker in snoepgoed te verwerken.

"Veel producenten zijn bezorgd over de gezondheidstrend die veel consumenten aanspreekt, en passen bijgevolg hun producten aan", duidt obesitasexperte Caroline Braet (Universiteit Gent) deze trend. Ze heeft het over lightversies, met minder vet, maar dus ook minder gesuikerde varianten. Die zullen volgens haar straks wel het nieuwe normaal worden. Maar of dat voor onze gezondheid zoveel beter is, daaraan twijfelt ze. "Kijk naar het aanbod aan suikerarme en -vrije frisdranken. Jaar na jaar nemen die toe in omzet. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen met overgewicht niet, integendeel."

Is tagatose-ijs gezonder? Professor Bart Van der Schueren, endocrinoloog aan het UZ Leuven, vindt het lastig om dat te zeggen. "Er is heel weinig onderzoek dat aantoont dat natuurlijke of synthetische zoetstoffen als stevia en aspartaam een gunstig gezondheidseffect hebben."

Een vorm van betutteling wil hij de suikervrije keuze van IJsboerke niet noemen. Eerder heeft hij het over misleiding. "Of er nu suiker, stevia, aspartaam of tagatose in ijs zit: het is en blijft in se een eerder onevenwichtig voedingsmiddel. Daarbij zijn al die varianten even zoet en daardoor verandert het smaakpalet van een kind niet en blijft het beloningseffect van zoet bestaan. Op die manier leer je kinderen andere smaken als die van water, groente of fruit niet beter appreciëren."

Extraatje

Caroline Braet beaamt. Ook zij is niet de grote voorvechter van suikervervangers. "Er is niets mis met traditioneel ijs, evenmin met gesuikerde frisdrank, op voorwaarde dat ze als extraatjes worden gebruikt."

Het probleem is dat producten, zodra ze als light worden gecategoriseerd, vaak niet meer als extraatjes worden beschouwd. "Wie light gebruikt, denkt goed bezig te zijn en is sneller geneigd om meer dan nodig te eten." Volgens haar zou het beter zijn, mochten producenten het aantal suikers en vetten verminderen, zonder daar mee uit te pakken. "Er zijn een paar supermarktketens die dat met succes hebben gedaan met hun huisproducten."

Maar er zijn nog andere, betere pistes. "Het grote probleem blijft hem zitten in de hoeveelheden die mensen eten. Daarmee zouden bedrijven veel meer rekening kunnen houden. Kleinere verpakkingen maken een groot verschil."