Direct naar artikelinhoud

Surfen op vier wielen

Surfen is een way of life voor wie verslaafd is aan zon, zee en strand. Ryan Lovelace uit Santa Barbara leeft volledig op het ritme van de golven. Zijn woonst op vier wielen is te zien in het boek Surf Shacks.

Hij houdt van honden, bouwt zelf zijn surfboards, heeft een eigen microbedrijfje en een voorliefde voor projecten die binnen het 'gemakkelijker gezegd dan gedaan'-mantra vallen: Ryan Lovelace is een surfer pur sang. In surfmekka Santa Barbara runt hij Trim, een eclectische surfshop waar liefhebbers terecht kunnen voor zijn kleurige collectie zelfgemaakte surfboards. De shop groeide ook uit tot de favoriete hang-out van het lokale surfvolkje. Tot voor kort woonde hij samen met zijn vriendin Katie in een betoverend verbouwd busje, dat ze zelf omdoopten tot The Cosmic Collider.

Hoe heb je dit epische busje gevonden?

"Tja, hoe vindt eender wie zijn spullen tegenwoordig? Op Craigslist natuurlijk! Het stond er geadverteerd als een mobilhome met als beschrijving 'draait, rijdt, stopt, geregistreerd' en een foto waar amper iets op te zien was. Maar bij de eerste aanblik wist ik het al: als het zelfs maar half zo goed was als ik dacht, moest ik er alles aan doen om het op de kop te tikken."

Wat was de meest memorabele trip die je met de Cosmic Collider maakte?

"Eerlijk gezegd zijn vaak net de ritjes vlak bij huis het spannendst. Ik hou ervan om ermee doorheen dichtbegroeide canyons en grote eikenbossen te rijden, en zo hebben we er hier heel wat. Het voelt alsof het busje daarvoor gemaakt is. Ermee op de snelweg rijden, is echt een avontuur, maar verrassend genoeg kijken de meeste andere bestuurders zelfs niet op wanneer we ermee over de autostrade scheuren. Ik kijk dan altijd naar andere chauffeurs: zelf ben ik zo opgewonden om ermee rond te rijden, dan vraag ik me af of zij het even buitengewoon vinden."

Wat is je favoriete plekje in de bus?

"De slaapkamer, die is echt magisch. Katie en ik hebben er tweeënhalf jaar gewoond, tot een paar maanden geleden. Het is er zo warm en huiselijk, echt een eigen hoekje dat je alles eromheen doet vergeten zodra je je erin nestelt."

Dan over je surfshop Trim. Hoe ben je daarmee begonnen?

"Eigenlijk wou ik vooral dat iemand anders iets als Trim zou openen vooraleer ik het zelf deed. Zelf wou ik niet per se de verantwoordelijkheid, maar ik voelde wel dat Santa Barbara een meer eclectische surfshop kon gebruiken. De stad was er klaar voor, en ook van de community wist ik dat ze zo'n winkel met open armen zou ontvangen. Katie en ik hebben dat idee heel vaak besproken, en zagen het altijd als iets wat we in de nabije toekomst samen wilden verwezenlijken. Maar al snel dachten we 'waarom niet gewoon nu?' en gingen we aan het werk."

Wie inspireert je?

"Gedurende verschillende periodes in de afgelopen tien jaar waren dat heel wat mensen. Bovenaan de lijst staat sowieso George Greenough (innovatieve surfer die de moderne surfboardvin ontwierp, red.), vanwege het duizelingwekkend aantal projecten dat hij onderneemt en de verbetenheid waarmee hij zijn wil najaagt bij eender welke opdracht."

"Ook (surfer, journalist en acteur, red.) Gerry Lopez, vooral dan in de manier waarop hij de mensen rondom hem behandelt: hij is erg attent en heeft oprechte aandacht. Ergens is hij mijn grootvader, in de zin dat wanneer ik tijd met hem spendeer ik het gevoel heb dat het echt 'mijn' tijd is met hem. Dat is iets wat we allemaal meer zouden moeten proberen met de mensen rond ons.

"Ook mijn vriend (surfboardmaker, red.) Gregg Tally heeft me veel geleerd, vooral dat wanneer je je hart volgt je tot ongelooflijke dingen in staat bent. Ik heb hem gekend in zware dieptes en extreme hoogtepunten, en zag vanop de eerste rij tot wat het menselijk lichaam en onze geest in staat is wanneer we ergens echt voor gaan."

Wat trekt je aan in Santa Barbara en de wijk waar je woont?

"Ik hou van de hechte gemeenschap. Het is moeilijk om erin opgenomen te worden, maar eens je erin zit, word je er volledig door opgezogen. Ik dacht dat ik nooit het geld zou hebben om er te kunnen blijven wonen, maar ik nam mezelf voor om te blijven zolang ik hier bepaalde verantwoordelijkheden heb. Ik zie ook een toekomst voor mij hier, eventueel zelfs om een gezin te stichten. Tot nu toe voelt het goed!"

Heb je nog bepaalde gedachten, wijsheden, spreuken of advies dat je wil delen?

"Als je ergens aan wil beginnen - een project, een job, een avontuur - wacht niet, en luister niet naar je twijfels. Maak gewoon je beste beslissingen op eender welke dag en blijf voorwaarts kijken. Wees hoffelijk tegen de mensen en plaatsen die je tegenkomt, en geef iedereen het voordeel van de twijfel. Ik bedoel: als je jezelf de kans geeft te slagen in je dromen, geef ook anderen diezelfde kans. Leer van elke minuut en elke dag en ga tot het uiterste in alles wat je doet. Als alles in duigen valt en je een harde les moet slikken, heb je er tenminste wel iets uit geleerd!"