Direct naar artikelinhoud

Nederland maakt einde aan roerende voorheffing

Na 208 dagen is er in Nederland witte rook over het regeerakkoord. Opvallend is dat onze Noorderburen de roerende voorheffing gewoonweg afschaffen, terwijl die in ons land de voorbije jaren steeg van 15 naar 30 procent.

De liberalen van de VVD, het Christen-Democratisch Appèl (CDA), het linksliberale D66 en de streng protestantse ChristenUnie hebben een regeerakoord vast. Ze hebben er 208 dagen over gedaan en behalen zo een nieuw Nederlands record, dat weliswaar nog ver van het Belgische record van 541 dagen ligt. De regeringsvorming verliep niet over rozen, omdat de Nederlanders erg verdeeld hebben gekozen en de partijen versnipperd uit de verkiezingen zijn gekomen. Een 'logische' coalitie van VVD, CDA en D66 had geen meerderheid, en dus was een vierde partij nodig. Het werden de conservatieven van de ChristenUnie. Daarmee haalt de coalitie een nipte meerderheid van 76 zetels tegenover een oppositie van 74 zetels. Eén balorig parlementslid en de nieuwe regering - hoogstwaarschijnlijk Rutte III - ligt er.

Pas vandaag stelt partijleider van de VVD en huidig premier Mark Rutte het regeerakkoord officieel voor, maar er sijpelden al enkele interessante details naar buiten. Zo wil Rutte III de vennootschapsbelasting doen dalen van 25 naar 21 procent voor grote bedrijven en voor KMO's van 20 naar 16 procent. Ter vergelijking: in het Zomerakkoord klopte onze regering een daling van die belasting af van 34 naar 25 procent. De nieuwe Nederlandse ploeg wil haar vermogensbelasting doen dalen, terwijl wij er met de effectentaks - hoe beperkt ook - een gaan invoeren. En last but not least: de dividendbelasting van 15 procent moet vanaf 2019 op de schop terwijl die taks in ons land de voorbije jaren steeg van 15 naar 30 procent.

Slecht nieuws

Met andere woorden: Rutte III wil de concurrentiepositie van Nederland stevig verbeteren. "En dat is slecht nieuws voor onze concurrentiepositie", zegt fiscalist Michel Maus (VUB). "We bekijken alles vanuit ons eigen landje, maar we hebben geen oog voor de veranderingen in de rest van de wereld. Neem nu die vennootschapsbelasting: wij verlagen ze naar het Nederlandse niveau, maar als Nederland ze op haar beurt nog eens verlaagt, dan staan we even ver als voor de hervorming. Wij voeren een vermogensbelasting in en Nederland en Frankrijk versoepelen hun belasting. Het zou ervoor kunnen zorgen dat fiscale vluchtelingen uit Frankrijk en Nederland - denk aan acteur Gerard Depardieu - terugkeren naar hun land. Of dat rijke Belgen de grens gaan oversteken."

Vicepremier Didier Reynders (MR) zei in september al dat het "kapitaal in dit land wel al genoeg is belast". Zijn collega Jan Jambon (N-VA) sloot zich daarbij aan en ook financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt nu dat de limieten in ons land zijn bereikt. "Wij hebben stappen richting fiscale rechtvaardigheid gezet, maar we zitten qua lasten op kapitaal aan de top in Europa. En wat de roerende voorheffing betreft zitten we echt aan de limiet."

Hoe dan ook: dat de Nederlanders de roerende voorheffing schrappen is wel voordelig voor de Belgische beleggers. Vandaag betalen Belgen die aandelen hebben in een Nederlands bedrijf 15 procent roerende voorheffing en vervolgens nog eens 30 procent roerende voorheffing in ons land. Binnenkort zullen ze dus niet meer dubbel worden belast en enkel nog de Belgische dividendbelasting moeten betalen.

Meer vaderschapsverlof en vrijwillige burgerdienst

Ook opvallend is dat de toekomstige Nederlandse regering het vaderschapsverlof optrekt van twee naar vijf dagen op kosten van de werkgever. Vaders kunnen vanaf 2019 kiezen om daar nog vijf weken aan vast te plakken, tegen 70 procent van hun salaris op kosten van de overheid. In België krijgen mannen tien dagen vaderschapsverlof, waarvan drie op kosten van de werkgever en zeven op kosten van het ziekenfonds tegen 82 procent.

Nederland voert ook een vrijwillige burgerdienst in voor jongeren. Als ze na hun schoolcarrière een maatschappelijke stage volgen en een certificaat behalen, krijgen ze voorrang op een baan bij de overheid. Scholen moeten leerlingen overigens ook les gaan geven over het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus.

Minstens één keer in hun leven moeten ze met hun school naar het Rijksmuseum zijn geweest.