Direct naar artikelinhoud

Doodstraf voor Boston Bomber

De Tsjetsjeen Dzjochar Tsarnajev heeft de doodstraf gekregen voor het plegen van een bomaanslag tijdens de marathon in Boston in april 2013. Dat heeft een jury in de Amerikaanse stad bepaald. Die kwam na 14,5 uur beraadslagen met het oordeel naar buiten.

De 21-jarige Tsarnajev pleegde de terreuraanval met zijn 26-jarige broer Tamerlan. Beide mannen hadden op 15 april een bom bij zich, die ze lieten ontploffen in het publiek van de marathon. Door de explosies kwamen 3 mensen om het leven en raakten meer dan 260 personen gewond. Tamerlan kwam daarna om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

Vorige maand werd Tsarnajev al schuldig bevonden aan het plegen van de aanslag. Nu moest nog worden beslist over de strafmaat: levenslang in de cel of de doodstraf. Tsarnajev toonde volgens getuigen in de rechtbank weinig emoties bij de uitspraak. De openbaar aanklager noemde de doodstraf "de ultieme straf die past bij de gruwelijke misdaad".

De ouders van een achtjarig jongetje dat omkwam bij de bomaanslag hadden gehoopt dat Tsarnajev niet ter dood zou worden veroordeeld. Zij hadden liever gezien dat de Tsjetsjeen tot levenslang werd veroordeeld, zodat hij nog elke dag kon nadenken over zijn daad.