Direct naar artikelinhoud

Op zoek naar oud zwart geld: 12 miljoen euro

Het parket van Oost-Vlaanderen gaat een 90-jarige vrouw en haar zoon vervolgen voor zwart geld dat ze al decennia achterhouden in Luxemburg. De fraude begon 40 jaar geleden en is al lang verjaard, maar het parket heeft de meer dan 12 miljoen euro tóch in beslag genomen.

De hoogbejaarde vrouw en haar overleden echtgenoot zouden het geld volgens De Tijd bijna een halve eeuw geleden hebben vergaard met hun grote textielfabriek. Het fortuin werd in Luxemburgse kantoren van de banken HSBC en Eurobank verborgen gehouden. Niks werd aangegeven, ook niet bij het overlijden van de man 15 jaar geleden. Meer nog, toen de Europese spaarrichtlijn in 2005 de zwarte rekening dreigde te ontmaskeren, zijn de rekeningen op naam gezet van een schermvennootschap in Panama om ze langer verborgen te houden. Al die tijd dikte het zwarte kapitaal via beleggingen aan, schreef De Tijd nog.

Tot het parket van Oost-Vlaanderen twee jaar geleden via een Luxemburgse onderzoeksrechter beslag kon laten leggen op de rekeningen. Vrijdag verschijnen de 90-jarige vrouw en haar zoon voor de correctionele rechtbank van Gent. Het parket vordert de volledige verbeurdverklaring van het 'witgewassen' bedrag, een dikke 12,3 miljoen euro.

Belastingfraude verjaart eigenlijk al na zeven jaar. Als de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) fraude vaststelt, kan de dienst maximaal zeven inkomstenjaren teruggaan om ontdoken belastingen te recupereren. Daarna is de kous af. Niet voor het gerecht. Via de witwaswetgeving en andere kwalificaties zoals valsheid in geschrifte kan justitie tot wel 30 jaar in de tijd teruggaan. Dat is dus wat er nu aan het gebeuren is. Daar kunnen ze dus niet helemaal terug naar de start, 40 jaar geleden, maar het gerecht hoopt wel grote delen van het geld te kunnen recupereren.

Maar De Tijd vernam dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) inmiddels juridisch laat onderzoeken of de dienst in de toekomst ook zélf oud zwart geld kan aanpakken voor de strafrechter. Dan zou de fiscus niet meer via een strafklacht en de daaropvolgende - soms trage - gerechtelijke molen moeten passeren om mensen te laten opdraaien voor fraude. Er zou een rechtstreekse vordering kunnen worden ingeleid bij de strafrechter. Dat zou een pak minder tijdrovend zijn en sneller kunnen gaan.

"Klopt", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. "Die piste wordt onderzocht, al is dit nog héél embryonaal." Zo'n rechtstreekse vordering bij de strafrechter levert volgens Adyns echter geen euro belastinggeld meer op. "Het gaat immers om witwaspraktijken, dat is een misdrijf. Het eventueel gerecupereerde zwart geld moet dan verbeurd verklaard worden, maar dat is en blijft een zaak van Justitie."

Ongemeen hard

De Tijd noemt het in ieder geval een "voorbeeldzaak". Onmogelijk te zeggen hoeveel anderen zullen volgen of om hoeveel geld dat zou kunnen gaan. De betrokken Luxemburgse kantoren van HSBC en Eurobank worden niet vervolgd. Luc Vanheeswijck, fiscaal topadvocaat en KU Leuven-docent, stelt zich daar in de zakenkrant vragen bij. "Het zijn natuurlijk niet de cliënten, maar wel de banken die jarenlang zulke constructies hebben opgezet. Als je dan nu ongemeen hard optreedt tegen het cliënteel - zeker een dame van 90 jaar - die de constructie niet zelf heeft uitgevonden, dan vind ik dat disproportioneel."